E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23748
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Kādu sodu var piemērot par darba aizsardzības noteikumu pārkāpumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2021
Rihards

Labdien! Vēlētos lūgt precizēt, kāda veida atbildība darbiniekam var rasties par darba aizsardzības instrukciju pārkāpšanu. Dažādās instrukcijās ir atšķirīga informācija: sākot no disciplinārsoda līdz administratīvajam sodam un kriminālsodam. Piemēram, kādu sodu darba devējs var piemērot par ķiveres nelietošanu vai citu pārkāpumu? Kādi normatīvie akti regulē soda veidus darba aizsardzībā?

A
atbild:
05. augustā, 2021
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba aizsardzības likuma 6. panta 1. un 2. punktu, organizējot darba aizsardzību uzņēmumā, darba devējam ir tiesības piemērot nodarbinātajiem disciplinārsodus par darba aizsardzības normatīvo aktu un citu darba aizsardzības noteikumu pārkāpumiem, kā arī darba devēja prasību neizpildi darba aizsardzības jautājumos. Tāpat darba devējam ir tiesības noteikt papildu apmācību darba aizsardzības jautājumos nodarbinātajam, kurš pārkāpis darba aizsardzības normatīvos aktus vai citus darba aizsardzības noteikumus, ja šāds pārkāpums nav radījis risku citu cilvēku drošībai un veselībai, apmācības laikā nodarbinātajam saglabājot minimālo darba algu.

Savukārt, kā noteikts Darba likuma 90. panta pirmajā daļā, par noteiktās darba kārtības vai darba līguma pārkāpšanu darba devējs darbiniekam var izteikt rakstveida piezīmi vai rājienu, minot apstākļus, kas norāda uz pārkāpuma izdarīšanu. Disciplinārsodus piemēro, ievērojot Darba likuma 90. pantā noteikto kārtību.

Tādējādi darba devējs par darba aizsardzības normatīvo aktu un citu darba aizsardzības noteikumu pārkāpumiem darbiniekam ir tiesīgs piemērot tikai disciplinārsodu. Turklāt norādāms, ka darba devējs nav tiesīgs iekšējos normatīvajos aktos paredzēt soda naudu par darba aizsardzības noteikumu pārkāpumiem, kā arī nav tiesīgs to piemērot nodarbinātajiem, jo saskaņā ar Darba likuma 6. panta pirmo daļu darba devējs nav tiesīgs iekļaut iekšējos noteikumos un rīkojumos noteikumus, kas pretēji normatīvajiem aktiem pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas