E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23676
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Slimības lapas apmaksa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2021
Dainis

Labdien. Gribēju zināt, kā aprēķina slimības A lapu, ja es strādāju maiņu darbu pa 12 stundām gan dienas, gan nakts maiņā. Vai tiek aprēķināta tāpat – pirmo dienu neapmaksā, otro un trešo 75% un pārējās 80%, izņemot sestdienu, svētdienu un svētku dienu, vai arī grafika darbā maksā tās dienas, kuras iekrīt pēc grafika, ieskaitot sestdienu, svētdienu un svētku dienas.

A
atbild:
01. augustā, 2021
LV portāls
Zaida Kalniņa

Ārējie normatīvie akti nosaka obligāto kārtību, ka par pirmajām desmit slimošanas dienām slimības naudu ir jāmaksā darba devējam likumā noteiktā apmērā. Atteikt apmaksāt slimības periodu darba devējam nav tiesību.

Slimības naudas apmēru nosaka likuma “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” 36. pants – pirmā slimības diena netiek apmaksāta, 2., 3. diena – 75%, no 4. dienas – 80% apmērā.

Kopumā slimības naudas aprēķinam piemēro vidējās izpeļņas aprēķinu. Ja jums ir darba līgumā nolīgts summētais darba laiks, proti, darbs tiek organizēts maiņās pēc iepriekš izstrādāta grafika, tad slimības naudu, ievērojot vispārējo regulējumu, maksās tikai par tām slimošanas dienām, kad būtu bijis jāstrādā.

Vairāk informācijas – skaidrojumā Kas darbiniekam jāzina par slimības lapu A?

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 222 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas