E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23642
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Bezalgas atvaļinājuma ietekme uz atvaļinājuma naudas aprēķinu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2021
Jūlija

Labdien! Es sāku strādāt jaunā uzņēmumā no 01.06. Tiek ņemts bezalgas (neapmaksātais) atvaļinājums no 15.07. līdz 28.07. Vai tas ietekmēs ikgadējā atvaļinājuma vidējās algas summas aprēķinu, ja ikgadējais atvaļinājums (apmaksātais) tiks ņemts 6 mēnešu laikā no 15.07.? Paldies!

A
atbild:
13. jūlijā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 152. pants paredz, ka tā saukto bezalgas atvaļinājumu, kas nepārsniedz četras kalendāra nedēļas viena gada laikā, ieskaita laikā, kurš dod tiesības uz darba devēja apmaksātu atvaļinājumu.

Tomēr, tā kā bezalgas atvaļinājuma laikā darba samaksu darbinieks nesaņem, aprēķinot vidējo izpeļņu, ko piemēro atvaļinājuma naudas aprēķinam, darba devējs ņem vērā darba samaksu par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darbinieka darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām. Šāda aprēķina kārtība ir noteikta Darba likuma 75. pantā.

Proti, Darba likuma 75. panta ceturtajā daļā noteikts, ka dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu laikā nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā. Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu šā likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos.

Tādējādi naudas izteiksmē izmantotais bezalgas atvaļinājums ietekmēs aprēķināmo atvaļinājuma naudas kopsummu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas