E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23323
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darba attiecību izbeigšana, ja tiek sašaurināta uzņēmuma darbība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. maijā, 2021
Silva

Labdien! Slēdz veikalu, man liek rakstīt iesniegumu par atlaišanu no darba pēc abpusējās vienošanās. Līgumā ir punkts, ka man var piedāvāt darbu citā veikalā. Tuvākais veikals atrodas ap 50 km no manas dzīvesvietas. Cik tas ir pamatoti?

A
atbild:
28. jūnijā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja uzņēmumā tiek veikti saimnieciski, organizatoriski, tehnoloģiski vai līdzīga rakstura pasākumi, kas atbilst jūsu jautājumā norādītajai situācijai – viena veikala slēgšana –, un darba devējam nav iespēju piedāvāt darbiniekam darbu citā darbā, tad darba devējs ir tiesīgs uzteikt darba līgumu, pamatojoties uz kādu no Darba likuma 101. panta pirmajā daļā minētiem gadījumiem, tostarp 9. punktu “darbinieku skaita samazināšana”. Tādā gadījumā darba devējam ir jāizmaksā Darba likuma 112. pantā paredzētais atlaišanas pabalsts atbilstoši darbinieka stāžam šajā uzņēmumā.

Darba attiecības var izbeigt, arī pusēm vienojoties, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu. Parasti šādu priekšlikumu izsaka darba devējs, kā arī nodrošina vienošanās līguma sagatavošanu. Šādā gadījumā darba devējam likums neuzliek pienākumu izmaksāt atlaišanas pabalstu, taču darbiniekam ir ātrāka iespēja reģistrēties Valsts nodarbinātības dienestā kā bezdarbniekam un saņemt bezdarbnieka pabalstu jau ar pirmo mēnesi.

Situācijā, kad darba devējs veic uzņēmuma darbības sašaurināšanu, darbiniekam nebūtu ieteicams pirmajam izteikt vienošanos par darba attiecību izbeigšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas