E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23239
Lasīšanai: 2 minūtes

Lēmumu par atvaļinājuma izmantošanu pieņem darba devējs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2021
Pola

Labdien! Tikko no savas priekšnieces saņēmu īsziņu, kurā teikts, ka šogad mēs, visi sētnieki (RNP), varēsim izmantot tikai dalīto atvaļinājumu pa divām nedēļām. Gandrīz visi esam šokēti, jo visiem bija savi plāni. Vai mani var piespiest ņemt dalīto atvaļinājumu? Vai ir kādi gadījumi, kad es varu no tā atteikties? Paldies!

A
atbild:
25. maijā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieku ikgadējā atvaļinājuma izmantošana saskaņā ar Darba likuma 149.–150. panta regulējumu notiek pēc iepriekš sastādīta un vadības apstiprināta atvaļinājuma grafika vai pusēm (darbiniekam un darba devējam) vienojoties. Atvaļinājumu ir tiesības dalīt pa daļām ar nosacījumu, ka viena atvaļinājuma daļa nav īsāka par divām kalendāra nedēļām. Tāpat vienu atvaļinājuma daļu (2 nedēļas) ir tiesības pārcelt uz nākamo gadu, ja ir akūta nepieciešamība.

Jāņem vērā, ka darbinieka vēlmes attiecībā uz atvaļinājuma izmantošanas laiku un ilgumu nav noteicošais faktors. Likumā ir teikts, ka “darba devējam pēc iespējas ir jāņem vērā darbinieka vēlmes”. Tāpēc lēmumu par to, kad un cik ilgā apmērā darbiniekam atvaļinājumu piešķir, nosaka darba devējs, jo primāri ir nodrošināma normāla uzņēmuma darba gaita. Tādējādi darba devējs nevis “piespiež” darbiniekus izmantot dalīto atvaļinājumu, bet gan plāno normālu uzņēmuma darba gaitu visa gada periodā.

Atvaļinājuma sadalīšana ir absolūti normāla un bieži piekopta prakse ļoti daudzos uzņēmumos, lai neveidotos situācija, ka vasarā visi sētnieki ir atvaļinājumā un nav neviena, kas veic darba pienākumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas