E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2317
Lasīšanai: 4 minūtes

Par mājas pārvaldnieka profesionālo kvalifikāciju

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2013
Agris

Sveicināti. Vēlējos Jūsu viedokli šādā jautājumā. Dzīvoju es vairāku dzīvokļu mājā, kuras kopējā platība ir ap 1600 kvadrātmetru. Mūsu māju apsaimnieko mūsu pašu dibināta biedrība. Diemžēl mūsu starpā nav cilvēka, kuram būtu apsaimniekotāja izglītība, kuru prasa likums, ja mājas kopējā platība pārsniedz 1500kvm. Mājā dzīvo daudz pensionāru un nav līdzekļu, lai noalgotu cilvēku ar attiecīgu izglītību. Vēlētos uzzināt, kas kontrolē, vai biedrībā ir šāds cilvēks ar attiecīgo izglītību? Kādas sankcijas vai sodus var saņemt biedrība, ja nav šāds cilvēks? Vai var kāds uzņēmums vai pašvaldība piespiedu kārtā pārņemt mājas pārvaldīšanu, ja nav šāds cilvēks? Paldies.

A
atbild:
16. maijā, 2013
Ekonomikas ministrija
Elita Rubesa-Voravko, sabiedrisko attiecību speciāliste

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 13.pantā pārvaldniekiem ir izvirzītas kvalifikācijas prasības, tomēr likumā nav paredzētas sankcijas par dzīvojamo māju pārvaldīšanu bez attiecīgas kvalifikācijas.

Jautājums par norīkotā pārvaldnieka iecelšanu risināms tikai tajos gadījumos, kad dzīvojamās mājas īpašnieks neveic obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības vai nav uzdevis tās veikt pārvaldniekam un tā rezultātā tiek apdraudēta cilvēku dzīvība, veselība, drošība, īpašums vai vide, kā arī, ja dzīvojamās mājas pārvaldīšana tiek veikta tā, ka tiek radīts vai var tikt radīts apdraudējums.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma mērķis, ieviešot prasības pārvaldnieka izglītībai, bija pasargāt īpašniekus no zaudējumu riska, kāds personai varētu rasties, ja pārvaldniekam nav zināšanu par tām pārvaldīšanas darbībām, kuras īpašnieks tam uzticējis veikt. Turklāt ilgstoša neprofesionāla rīcība, pārvaldot ēku, var novest pie tās bojājumiem, kas var apdraudēt īpašuma pastāvēšanu un radīt bīstamību arī personu veselībai.

Ja dzīvojamās mājas īpašnieki izvēlas pārvaldnieku bez attiecīgas kvalifikācijas minētais risks pastāv, savukārt personai, kas nodarījusi zaudējumus, nav profesionālās atbildības par to.

Savukārt, ja kāds no biedrības darbiniekiem, valdes locekļiem vai biedriem ir ieguvis praktiskā darba pieredzi dzīvojamo māju pārvaldīšanā līdz 2010.gada 1.janvārim, saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 13.panta piekto daļu,  minētajai personai ir tiesības prasīt, lai Ministru kabineta 2011.gada 22.februāra noteikumu Nr.146 „Kārtība, kādā novērtē ārpus formālās izglītības sistēmas apgūto profesionālo kompetenci” noteiktajā kārtībā tiek atzīta šīs personas profesionālā kompetence dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā par atbilstošu trešajam profesionālās kvalifikācijas līmenim.

Profesionālās kompetences novērtēšanas uzdevumu Izglītības kvalitātes valsts dienests saskaņā ar minētajiem noteikumiem ir deleģējis mācību centram „BUTS”, Juridiskajai koledžai, Rīgas Starptautiskajai ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolai un sabiedrībai ar ierobežotu atbildību „Profesionālās izglītības, tālākizglītības un eksaminācijas centrs”.

Papildu informācija par mācību iestādēm, kurās var iegūt dzīvojamo māju pārvaldīšanai nepieciešamo kvalifikāciju, ir pieejama Ekonomikas ministrijas mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 281 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas