E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2375
Lasīšanai: 3 minūtes

Prasības par kvalifikāciju izvirzītas, sankciju - nav

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. maijā, 2013
Terēzija Kupruka

Vai dzīvokļu īpašnieku biedrība (45.dzīv., 1920 m2) var būt pārvaldnieks savā mājā, ja nevienam no valdes locekļiem nav nekustamā īpašuma apsaimniekotāja sertifikāta? Ja var, tad kā tas saskan ar likumu par dzīvojamo māju pārvaldīšanu?

A
atbild:
30. maijā, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā saistībā ar Jūsu minēto situāciju skaidro Ekonomikas ministrija (EM), Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 13.pantā pārvaldniekiem ir izvirzītas kvalifikācijas prasības, tomēr likumā nav paredzētas sankcijas par dzīvojamo māju pārvaldīšanu bez attiecīgas kvalifikācijas.

Jautājums par norīkotā pārvaldnieka iecelšanu risināms tikai tajos gadījumos, kad dzīvojamās mājas īpašnieks neveic obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības vai nav uzdevis tās veikt pārvaldniekam un tā rezultātā tiek apdraudēta cilvēku dzīvība, veselība, drošība, īpašums vai vide, kā arī ja dzīvojamās mājas pārvaldīšana tiek veikta tā, ka tiek radīts vai var tikt radīts apdraudējums.

Ja kāds no biedrības darbiniekiem, valdes locekļiem vai biedriem ir ieguvis praktiskā darba pieredzi dzīvojamo māju pārvaldīšanā līdz 2010.gada 1.janvārim, saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 13.panta piekto daļu,  minētajai personai ir tiesības prasīt, lai Ministru kabineta 2011.gada 22.februāra noteikumu Nr.146 „Kārtība, kādā novērtē ārpus formālās izglītības sistēmas apgūto profesionālo kompetenci” noteiktajā kārtībā tiek atzīta šīs personas profesionālā kompetence dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā par atbilstošu trešajam profesionālās kvalifikācijas līmenim.

Profesionālās kompetences novērtēšanas uzdevumu Izglītības kvalitātes valsts dienests saskaņā ar minētajiem noteikumiem ir deleģējis mācību centram „BUTS”, Juridiskajai koledžai, Rīgas Starptautiskajai ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolai un sabiedrībai ar ierobežotu atbildību „Profesionālās izglītības, tālākizglītības un eksaminācijas centrs”.

Papildu informācija par mācību iestādēm, kurās var iegūt dzīvojamo māju pārvaldīšanai nepieciešamo kvalifikāciju, ir pieejama EM mājaslapā šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 134 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas