E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22921
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Ja darbinieka bērna kopšanas atvaļinājuma laikā tiek likvidēts darba devējs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2021
anita

Labdien! Esmu dekrētā līdz 19.10.2021., bet mana darbavieta septembrī tiks likvidēta. Sanāk, ka es palieku bez darba. Esmu nostrādājusi šajā darbā 5 gadus. Kas man pienākas, un kādi dokumenti jāparaksta, lai saņemtu kompensāciju par darba zaudēšanu?

A
atbild:
21. aprīlī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba tiesiskās attiecības ir pārtraucamas Darba likumā noteiktajā kārtībā. Darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā (Darba likuma 101. panta pirmajā daļā minētajos gadījumos).

Darba likuma 102. pants noteic, ka, uzsakot darba līgumu, darba devējam ir pienākums rakstveidā paziņot darbiniekam par tiem apstākļiem, kas ir darba līguma uzteikuma pamatā. Līdz ar to visos gadījumos uzteikumu par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu darba devējam ir pienākums darbiniekam paziņot rakstveidā, tādējādi ievērojot darbinieka tiesības iepazīties ar uzteikuma pamatojumu. Ja darba devējs jums nav izsniedzis darba tiesisko attiecību uzteikuma dokumentu, tad jums ir tiesības vērsties pie darba devēja ar pieprasījumu to izsniegt.

Darba likuma 109. panta trešā daļa noteic, ka darba devējam nav tiesību uzteikt darba līgumu laikā, kad darbinieks ir atvaļinājumā vai neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ. Minētie ierobežojumi neattiecas uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktā noteikto gadījumu – tiek likvidēts darba devējs: juridiskā persona vai personālsabiedrība.

Atbilstoši minētajam laikā, kad darbinieks atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, vienīgais tiesiskais pamats izbeigt darba tiesiskās attiecības ar šādu darbinieku darba devēja uzteikuma gadījumā ir darba devēja likvidācija: Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punkts.

Izbeidzot darba attiecības, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktu, darbiniekiem izmaksājams atlaišanas pabalsts Darba likuma 112. pantā minētajā apmērā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas