E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21780
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība

Par izteiktajiem draudiem atbildība ir noteikta Krimināllikumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2020
Arturs

Man tāda sarežģīta situācija: tēvam ir konstatēta psihiska saslimšana, greizsirdības murgi, viņš bieži ir emocionāli vardarbīgs pret māti un citiem mātes radiniekiem, reizēm liekas, ka nav tālu arī līdz fiziskai vardarbībai, ir arī bijuši draudi nogalināt. Pēc psihologa un psihiatra apmeklējuma tēvam kļuvis labāk, bet arvien biežāk zvana viena persona, kura viņu atkal “uzkurina”, kaut ir informēta, ka tēvs nav vesels, bet ir sajūta, ka viņš izmanto tēva stāvokli savtīgu iemeslu dēļ, jo ignorē jebkādus lūgumus nesaasināt situāciju, atbalstot viņa murgus un pat izfantazējot jaunus, stāstot, ka ģimenē grib viņa nāvi un padara par traku. Ko tādā situācijā var darīt? Vai var saukt pie atbildības to personu, kas zvanās?

A
atbild:
07. decembrī, 2020
Olga Lauva
juriste

Jums noteikti par personu, kura rada draudus jūsu ģimenei, ir jāvēršas Valsts policijā ar iesniegumu. Ar iesniegumu persona var vērsties jebkurā situācijā, ja uzskata, ka pret viņu ir izdarīts noziedzīgs nodarījums.

Krimināllikumā ir noteikta atbildība gan par draudiem izdarīt slepkavību un nodarīt smagu miesas bojājumu, gan par vajāšanu, kurā arī iekļauta draudu izteikšana personai (Krimināllikuma 132., 132.1., 160. pants).

Vēlams, lai jūs vai apdraudētā persona fiksējat sistemātiski izteiktos draudus, piemēram, saglabājot mobilajā telefonā īsziņas ar izteiktajiem draudiem, jebkuru citu saraksti vai audio/video ierakstus, kas liecinātu par to, ka persona tiek vajāta vai tai tiek draudēts, vai tā tiek “uzkurināta” izdarīt noziedzīgu nodarījumu.

Rakstisku iesniegumu ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu var iesniegt jebkurā Valsts policijas iecirknī vai nosūtīt pa pastu (sīkāka informācija atrodama mājaslapā http://www.vp.gov.lv/?id=152&said=62&topid=157).

Iesniegumu Valsts policijai var iesniegt arī attālināti, izmantojot e-pakalpojumu “E-iesniegums iestādei” valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv vai sūtot elektroniski (ar e-parakstu) parakstītu dokumentu uz e-pasta adresi kanc@vp.gov.lv.

Iesnieguma saturā norādiet detalizētu informāciju par notikumu un to, kādā veidā tiek aizskartas jūsu, jūsu radinieka tiesības, kā arī citu informāciju, kura varētu būt noderīga noziedzīga nodarījuma atklāšanai un kura jums liekas būtiska. Neaizmirstiet norādīt savus personas datus, jo kriminālprocesa uzsākšanas iemesls nevar būt anonīma informācija vai informācija, kuras iesniedzējs atsakās atklāt informācijas avotu. Iesniegumā norādiet arī savu kontaktinformāciju – tālruņa numuru, dzīvesvietas un elektroniskā pasta adresi (ja tāda ir), lai nepieciešamības gadījumā procesa virzītājs ar jums var sazināties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas