E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21744
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Kas jāzina, ja mikrouzņēmums maina nodokļu režīmu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2020
Zane

Labdien! SIA (MUN maksātājs) vēlas pāriet parastajā nodokļu režīmā ar 2021. gada 1. janvāri. Vai līdz š. g. 15. decembrim par to jāziņo Valsts ieņēmumu dienestam? Vai, mainoties nodokļu maksāšanas režīmam, kad EDS jāatbrīvo darbinieki, viņiem jāaprēķina un jāizmaksā atvaļinājuma kompensācija par visu nostrādāto periodu?

A
atbild:
25. novembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti informē, ka saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likumu mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs var atteikties no mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa ar nākamā gada 1. janvāri, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam iesniegumu līdz 15. decembrim.

Mainot nodokļu maksāšanas režīmu, darba devējs (tostarp mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs) iesniedz ziņas par katru darba ņēmēju (Ministru kabineta 2010. gada 7. septembra noteikumu Nr. 827 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” 1. pielikums), kurš ir mainījis likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikto darba ņēmēja statusu – ne vēlāk kā triju darba dienu laikā pēc statusa maiņas.

Zaudējot mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, SIA darbiniekiem mainās darba ņēmēja statuss. Darba devējam jāiesniedz ziņas par darba ņēmējiem, uzrādot mikrouzņēmuma darbinieka statusa zaudēšanu ar 2020. gada 31. decembri (kods 25) un darba ņēmēja statusa iegūšanu ar 2021. gada 1. janvāri (kods 11).

Ja mainās statuss, tad cilvēks no darba netiek atbrīvots un nav pamata aprēķināt atvaļinājuma naudu, kā tas būtu atlaišanas gadījumā. Tikai tad, ja tiek pārtrauktas darba tiesiskās attiecības, ir jāaprēķina atvaļinājuma nauda.

Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Dace Stivriņa skaidro: Mikrouzņēmumu nodokļu likuma 3. panta pirmā daļa paredz, ka mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, slēdzot darba līgumu, pretendentu rakstveidā informē, ka darba devējs ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, ka mikrouzņēmuma darbinieka iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas tiek noteiktas no mikrouzņēmuma apgrozījuma un ka mikrouzņēmuma darbiniekam ir tiesības brīvprātīgi pievienoties valsts sociālajai apdrošināšanai. Šo informāciju ietver darba līgumā.

Turklāt Mikrouzņēmumu nodokļu likuma 10. panta trešajā daļā noteikts: ja darba devējs šā likuma 3. panta trešajā daļā noteiktajā kārtībā nav brīdinājis darbinieku par nodokļu maksāšanas kārtības izmaiņām, darba devējs no darbiniekam aprēķinātā algota darba ienākuma aprēķina algas nodokli likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajā kārtībā un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” darba ņēmējam un darba devējam noteiktajā kārtībā un iemaksā budžetā algas nodokli, un veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (gan darba devēja, gan darba ņēmēja daļu) no saviem līdzekļiem par laikposmu no dienas, kad darba devējs ir zaudējis mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, līdz dienai, kad pagājis mēnesis, kopš darbinieks ir saņēmis darba devēja brīdinājumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas