E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21673
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Nepilna darba laika nodarbinātības īpatnības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2020
Eliizabete

Labdien! Strādāju maiņu darbu pēc grafika. 2019. gada decembrī darba dienu kalendārā bija noteikts, ka pēc normālā darba laika šajā mēnesī pilna slodze ir 142 stundas. Nostrādāju 172 stundas, bet virsstundās vis nesaņēmu samaksu par 30 stundām, bet tikai par 28 stundām, ko grāmatvede pamatoja ar to, ka neesmu normālā darba laika darbinieks, tādēļ man šajā mēnesī nav pirmssvētku saīsināto dienu, kas nozīmē, ka man decembrī pilna slodze esot 144, nevis 142 stundas, tādēļ par 2 virsstundām mazāk. Vai tā tiešām ir?

A
atbild:
24. novembrī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba likuma 131. panta pirmajā daļā noteikts, ka darbinieka normālais darba laiks nedrīkst pārsniegt astoņas stundas, bet normālais nedēļas darba laiks- 40 stundas.
        Darba likuma 135. pants par pirmssvētku dienu saīsināšanu ir attiecināms uz normālā darba laika darbiniekiem, kas strādā 8 stundas dienā – 40 stundas nedēļā. Tomēr pirmssvētku dienas un svetku dienuas  ietekmē normālā darba laika stundu daudzumu attiecīgajā mēnesī, kas jāņem vērā, neatkarīgi no nolīgtā darba laika organizācijas, nosakot virsstundas. Līdz ar to, tā kā darbinieces darba laiks netika saīsināts pirmssvētku dienā, un tā nostrādāja virs normālā darba laika attiecīgajā mēnesī, darbiniecei izveidojās virsstundas. Darba likuma 136.panta pirmajā daļā skaidri noteikts, ka  virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika, turklāt, ja nolīgta summētā darba laika organizācija - virsstundu darbs ir tas, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika.
        2019.gada decembrī normālā darba laika stundu daudzums pie piecu dienu darba nedēļas bija 142 stundas, turklāt pie sešu dienu darba nedēļas 144 stundas. Līdz ar to, ja darbiniece piesaistīta pie piecu dienu darba nedēļas, tad būtu jāapmaksā 30 virsstundas, turkāt, ja pie sešu dienu darba nedēļas, tad jaapmaksā 28 virsstundas.
        No uzdotā jautājuma nav viennozīmīgi konstatējams, kāds jums ir nolīgtais darba laiks - maiņu darbs, kas atbilst Darba likuma 139.pantam vai tomēr ar summētā darba laika organizāciju (Darba likuma 140.pants), un vai jūsu  darba laiks ir piesaistīts pie piecu vai sešu dienu darba nedēļas, kas būtiski ietekmē virsstundu noteikšanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 51 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas