E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21639
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Paternitātes noteikšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2020
Klinta

Labdien! Cik ilgā laikā ir gatavi DNS testa rezultāti, un vai tiesai nav jārīko tiesas sēde pēc DNS rezultātu saņemšanas? No 2014. gada velkas tiesa par bērna paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļiem. Beidzot šogad, 2020. gadā, tēvs tika piespiedu kārtā nogādāts uz analīzēm. Arī es un bērns nodevām analīzes, bet ir pagājuši 3 mēneši un lieta netiek pabeigta. Tiesu portālā redzu, ka ir maksas rēķins tiesai atnācis, esmu zvanījusi, bet man tiek visu laiku visādas atrunas liktas priekšā.

A
atbild:
12. janvārī, 2021

Tiesas ceļā lietas dalībnieks var lūgt noteikt DNS ekspertīzi tad, ja tiek celta prasība par paternitātes noteikšanu vai apstrīdēšanu. Šajā gadījumā ziņas par bērna tēvu dzimšanas apliecībā ierakstītas pēc paternitātes pieņēmuma un likumā noteiktais laiks, kurā bērna mātes vīrs bija tiesīgs to apstrīdēt, ir beidzies. Civillikuma 149. pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa.

Informāciju par to, vai lietā ir veikts DNS tests, vai tiesa ir saņēmusi tās rezultātus un kad tiks nozīmēta nākamā tiesas sēde, jūs varat vērsties attiecīgajā tiesā ar oficiālu iesniegumu. Jāpiebilst, ka tiesas savā darbā ir neatkarīgas un, ievērojot procesuālās ekonomijas principus, lietu izskatīšanu nenovilcina. Jums jārēķinās arī ar to, ka Covid-19 izplatības apstākļos lietu izskatīšanas kārtība var mainīties (lietas tiek izskatītas bez pušu piedalīšanās tiesas sēdēs).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas