E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21435
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba pienākumus nosaka darba līgumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2020
Lana

2010. gadā ir noslēgts darba līgums par nodaļas vadītāja asistenta darba pildīšanu, bet visu šo laiku darbinieks faktiski ir pildījis citus pienākumus, cita amata pienākumus, kas neatbilst profesiju klasifikatoram. Darba līgums netika grozīts. Darbinieks ir veicis pienākumus un strādājis amatā, kas neatbilst darba līgumā noteiktajam amatam. Ko darīt darbiniekam?

A
atbild:
27. oktobrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Vispārēji ar darba līgumu darbinieks uzņemas veikt noteiktu darbu, pakļaujoties noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem, bet darba devējs – maksāt nolīgto darba samaksu un nodrošināt taisnīgus, drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus (Darba likuma 28. pants). Tas nozīmē, ka darbinieka pienākums ir veikt noteiktu darbu, par ko puses ir darba līgumā, vienlīdz ievērojot likumu un, iespējams, koplīgumu, ja tāds ir noslēgts, vienojušās uzņemtās saistības izpildīšanai.

“Citu, darba līgumā neparedzētu darba pienākumu izpildīšana un darbu uzdošana ir atzīstama par darba līguma grozīšanu, kam ir nepieciešama darbinieka rakstveida piekrišana,” atzīst juriste Ilze Skultāne.

Darbiniekam jāvienojas ar darba devēju par tādu darba pienākumu izpildi, kas atbilst darba līgumā noteiktajiem pienākumiem, vai atbilstoši Darba likumam 97. pantam būtu jārosina darba devējam veikt attiecīgus grozījumus darba līgumā, lai novērstu neatbilstību ieņemamā amata un darba pienākumu izpildījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas