E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21427
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai aizbildnim piešķirams bērna kopšanas atvaļinājums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2020
Kate

Labdien! Vai man kā aizbildnim ir tiesības pieprasīt bērna kopšanas atvaļinājumu, un uz cik ilgu laiku, ja aizbildnībā ņemu 1,5 gadus vecu bērnu? Ja ne, vai varu pieprasīt bezalgas atvaļinājumu, un uz cik ilgu laiku?

A
atbild:
29. oktobrī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba likuma 156. pants, kas regulē bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanu, paredz, ka šāds atvaļinājums tiek piešķirts saistībā ar bērna piedzimšanu vai adopciju, bet ne aizbildnību.

Atbilstoši Darba likuma 153. panta pirmajai daļai darba devējs piešķir atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas, ja to pieprasa darbinieks, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas lēmumu nodots adoptējamais bērns. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kāds noteikts bāriņtiesas lēmumā par adoptējamā bērna aprūpi un uzraudzību. Ja bāriņtiesa pieņem lēmumu par aprūpes un uzraudzības termiņa pagarināšanu, atvaļinājumu pagarina līdz tiesas sprieduma par adopcijas apstiprināšanu spēkā stāšanās laikam. Šādu atvaļinājumu ieskaita kopējā darba stāžā, bet to neieskaita ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā.

Papildus norādāms: Darba likuma 153. panta 11. daļā paredzēts, ka darba devējs piešķir atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas, ja to pieprasa darbinieks, kurš kā audžuģimene vai aizbildnis aprūpē bērnu, kā arī darbinieks, kurš atbilstoši bāriņtiesas lēmumam faktiski kopj un audzina citas personas bērnu. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kāds noteikts bāriņtiesas lēmumā, bet ne ilgāk kā līdz bērna pusotra gada vecumam.

Tā kā atbilstoši jūsu sniegtajai informācijai bērnam jau ir pusotrs gads, uz jums šis atvaļinājuma piešķiršanas gadījums vairs nav attiecināms.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas