E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21268
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kad no pašvaldības var izpirkt īpašumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2020
Andrejs

Labdien! Esmu ar pašvaldību noslēgusi nekustamā īpašuma nomas līgumu par dzīvojamo māju un zemi. Tagad lūdzu pašvaldību atļaut izpirkt šo nekustamo īpašumu. Mans iesniegums tika noraidīts ar pamatojumu, ka nav noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums un man pirmpirkuma tiesības nepienākas. Vai tad pēc Publiskās personas mantas atsavināšanas likuma 4. panta 5. daļas es nevaru lūgt pārdod dzīvojamo māju un zemi, ko es jau nomāju piecus gadus? Paldies par atbildi.

A
atbild:
22. oktobrī, 2020

Atbilstoši Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 4. panta ceturtās daļas 5. punktam atsevišķos gadījumos publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu var ierosināt īrnieks vai viņa ģimenes loceklis, ja viņš vēlas nopirkt dzīvojamo māju, tās domājamo daļu vai dzīvokļa īpašumu šā likuma 45. pantā noteiktajā kārtībā.

Minētā likuma 45. panta ceturtā daļa paredz, ka īrnieks vai viņa ģimenes locekļi var pirkt īrēto viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu, ja:

  • īrnieks un viņa ģimenes locekļi ir noslēguši notariāli apliecinātu vienošanos par to, kurš vai kuri no viņiem iegūs īpašumā īrēto viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu;
  • tiesā nav celta prasība par īres līguma izbeigšanu.

Ministru kabineta 01.02.2011. noteikumi Nr. 109 “Kārtība, kādā atsavināma publiskas personas manta” nosaka kārtību, kādā likuma 4. panta ceturtajā daļā minētās personas iesniedz atsavināšanas ierosinājumu.

Atbilstoši šo noteikumu 5. punktam, ja dzīvojamās mājas, tās domājamās daļas vai dzīvokļa īpašuma atsavināšanas ierosinājumu iesniedz likuma 4. panta ceturtās daļas 5. punktā minētās personas, ierosinājumu paraksta īrnieks vai viņa ģimenes loceklis un atsavināšanas ierosinājumam tiek pievienots:

  • atsavināšanas ierosinātāja personu apliecinoša dokumenta kopija;
  • īrnieka un viņa ģimenes locekļu notariāli apliecināta vienošanās par to, kurš vai kuri no viņiem iegūs īpašumā dzīvojamo māju, tās domājamo daļu vai dzīvokļa īpašumu;
  • atsavināmā īpašuma dzīvojamās telpas īres līgums;
  • izziņa par īres un komunālo maksājumu parāda esību vai neesību.

Saskaņā ar minēto noteikumu 8. punkta 8.3. apakšpunktu atsavināšanas ierosinājumu atsaka izskatīt, ja atsavināšanas ierosinājumu iesniegusi persona, kura nav tiesīga ierosināt atsavināšanu.

Vienlaicīgi vēršam jūsu uzmanību, ka iestādes rīcība (šajā gadījumā atteikums) ir apstrīdama padotības kārtībā augstākā iestādē.

Tā kā konkrētas lietas tiesiskie apsvērumi attiecīgā lēmuma pieņemšanai nav zināmi, sniegtajai atbildei ir tikai vispārīgs raksturs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas