E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8996
Lasīšanai: 3 minūtes

Par zemes nomas līguma noslēgšanu var lemt dzīvokļu īpašnieku kopība

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2016
Egita

Rīgas centrā - kopīpašums, zemes gabals, uz kura stāv daudzdzīvokļu māja, īpašums reģistrēts zemesgrāmatā un dzīvokļu īpašniekiem pieder d/d no zemes. Uz zemes gabala padomju laikos bija sabūvētas 20 garāžas. Privatizācijas procesa laikā 7 garāžas tika ienestas Zemesgrāmatā kā īpašumi, bet atlikušās 14 garāžas sanāk būves uz svešas zemes, un neviena nav reģistrētā zemesgrāmatā. Nomas līgumu par zemi ar šīm garāžām nav. Kā sakārtot šo jautājumu? Kur noskaidrot, kas ir šo garāžu lietotāji? Kādas iespējas viņiem reģistrēt savu garāžu zemesgrāmatā. Kā pareizi būtu slēdzams zemes nomas līgums (īpašumam 105 īpašnieki). Kādi ieteikumi?

A
atbild:
03. martā, 2016
Rīgas pašvaldības Dzīvojamo māju privatizācijas komisija
Rasma Freimane, komisijas priekšsēdētāja

Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisija savas kompetences ietvaros informē, ka gadījumā, ja informācijas uzskaites sistēmās nav atrodami attiecīgo garāžu lietotāji, tad tos ir iespējams apzināt, izvietojot attiecīgus uzaicinājumus pie garāžām ar lūgumu minēto garāžu (garāžu daļu-boksu) lietotājiem pieteikties pie zemesgabala kopīpašnieku pārstāvja.

Attiecībā par garāžu ierakstīšanu zemesgrāmatā informējam, ka likuma “Par nekustama īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā” 13.pants nosaka, ka ēkas (būves), kas saskaņā ar likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” 14.pantu ir patstāvīgs nekustamais īpašums un atrodas uz svešas zemes, ierakstāmas zemesgrāmatā vispārējā kārtībā. Minētā likuma “Par nekustama īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā”  17.pants savukārt uzskaita dokumentus, uz kuru pamata ēkas (būves) var tikt ierakstītas zemesgrāmatā.

Attiecībā par zemes nomas līguma noslēgšanu informējam, ka Dzīvokļa īpašuma likuma 16.panta otrās daļas 6.punkts nosaka, ka vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas nodošanu lietošanā. Līdz ar to, lai risinātu jautājumu par zemes nomas līguma noslēgšanu, dzīvokļu īpašnieku kopībai jāpieņem attiecīgs lēmums, vienlaicīgi nosakot pilnvarojumu apsaimniekotājam slēgt zemes nomas līgumus. Pieņemot lēmumu par minētā likuma 16.panta otrās daļas 6.punktā minēto jautājumu, nepieciešams, lai “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas