E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21073
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Ja persona vēlas privatizēt pašvaldības dzīvokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2020
Jegors

Ģimene īrē dzīvokli no pašvaldības (beztermiņa). Galvenais īrnieks – tēvs. Ir nepieciešamība privatizācijai – dzīvoklī deklarēti pieci cilvēki. Vai privatizācijas procesa dokumentu sagatavošanas laikā ir nepieciešams taisīt pilnvaru no visiem uz vienu cilvēku (piemēram, tēvu)? Vai tikai galvenajam īrniekam? Ģenerālpilnvara vai universālpilnvara? Paldies par savlaicīgu atbildi, mums tas ir svarīgi.

A
atbild:
15. septembrī, 2020
Rīgas pašvaldības Dzīvojamo māju privatizācijas komisija
Rasma Freimane, komisijas priekšsēdētāja

Vēstulē nav norādīta konkrēta dzīvokļa īpašuma adrese. Ja attiecīgās dzīvojamās mājas privatizācijas process ir noslēdzies, informējam, ka saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” pārejas noteikumu 30. punktu no 2006. gada 1. septembra pašvaldības dzīvojamās mājās esošie dzīvokļi, mākslinieku darbnīcas un neapdzīvojamās telpas tiek atsavinātas saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu, izņemot šā likuma pārejas noteikumu 30.1 punktā paredzētos gadījumus.

Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 4. panta ceturtās daļas 5. punkts noteic, ka atsevišķos gadījumos publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu var ierosināt īrnieks vai viņa ģimenes loceklis, ja viņš vēlas nopirkt dzīvojamo māju, tās domājamo daļu vai dzīvokļa īpašumu šā likuma 45. pantā noteiktajā kārtībā.

Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 45. panta ceturtā daļa noteic, ka īrnieks vai viņa ģimenes locekļi var pirkt īrēto viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu, ja:

  • īrnieks un viņa ģimenes locekļi ir noslēguši notariāli apliecinātu vienošanos par to, kurš vai kuri no viņiem iegūs īpašumā īrēto viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu;
  • tiesā nav celta prasība par īres līguma izbeigšanu.

Saskaņā Ministru kabineta 01.02.2011. noteikumu Nr. 109 “Kārtība, kādā atsavināma publiskas personas manta” 5. punktu, ja dzīvojamās mājas, tās domājamās daļas vai dzīvokļa īpašuma atsavināšanas ierosinājumu iesniedz likuma 4. panta ceturtās daļas 5. punktā minētās personas, ierosinājumu paraksta īrnieks (īrnieki, ja atsavināts tiek kopējais dzīvoklis) vai viņa ģimenes loceklis.

Atsavināšanas ierosinājumam pievieno:

  • atsavināšanas ierosinātāja personu apliecinoša dokumenta kopiju;
  • īrnieka un viņa ģimenes locekļu notariāli apliecinātu vienošanos par to, kurš vai kuri no viņiem iegūs īpašumā dzīvojamo māju, tās domājamo daļu vai dzīvokļa īpašumu;
  • atsavināmā īpašuma dzīvojamās telpas īres līguma kopiju (ja atsavināts tiek kopējais dzīvoklis, – īres līgumu);
  • izziņu par īres un komunālo maksājumu parāda esību vai neesību.

Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 3. panta pirmās daļas 2. punkts noteic, ka publiskas personas nekustamo un kustamo mantu var atsavināt, pārdodot par brīvu cenu.

Atbilstoši Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma normām attiecīgo dzīvokli īrniekam pašvaldība var pārdot par cenu, kas nav zemāka par nekustamā īpašuma vērtību, kura noteikta atbilstoši Standartizācijas likumā paredzētajā kārtībā apstiprinātajiem Latvijas īpašuma vērtēšanas standartiem. Līdz ar to dzīvokļa īpašuma cena tiek apstiprināta pēc dzīvokļa novērtējuma saņemšanas, ņemot vērā novērtējumā noteikto objekta tirgus vērtību. Ar dzīvokļa īpašuma novērtēšanu saistītos izdevumus sedz Privatizācijas komisija. Dzīvokļa īpašuma novērtējums tiek pasūtīts pēc Rīgas domes lēmuma par atļauju atsavināt attiecīgo dzīvokļa īpašumu pieņemšanas.

Dokumentus dzīvokļa atsavināšanas ierosināšanai var iesniegt Privatizācijas komisijā, Pērses ielā 10/12, Rīgā, 3. kabinetā (apmeklētāju pieņemšana pirmdienās no plkst. 14.00 līdz 18.00 pēc iepriekšēja pieraksta, zvanot pa tālr. 67181699). Papildu informāciju var iegūt, zvanot uz 67012697 vai 67012647.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas