E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32559
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pilnvaras atsaukumu izsludina zvērināti notāri

J
jautā:
04. maijā, 2024
Juris

Sveiki! Apmēram 2016. gadā pagasta bāriņtiesā pilnvaroju personu saistībā ar savu īpašumu pārdošanu. Kā es varu pilnvaru anulēt, ja zinu tikai pagastu, kur to veicu, un ko pilnvaroju? Vai to var anulēt attālināti ar e-parakstu? Kā man rīkoties? Paldies!

A
atbild:
15. maijā, 2024

Civillikuma 2313. pants paredz pilnvarotājam tiesību katrā laikā vienpusēji atsaukt savu pilnvarojumu. Pilnvaras atsaukumu izsludina zvērināti notāri pēc pilnvaras devēja lūguma. Notariāta likuma 132. pants noteic, ka lūgumu atsaukt pilnvarojumu zvērināts notārs apliecina saskaņā ar noteikumiem par gribas izteikumu apliecināšanu un pilnvarojuma atsaukšanu izsludina oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Notariāta likuma 133. pants paredz, ka par pilnvarojuma atsaukšanu zvērināts notārs paziņo pilnvarniekam elektroniski uz viņa oficiālo elektronisko adresi, bet, ja tās nav, tad ierakstītā vēstulē uz deklarēto dzīvesvietu.  

Pilnvaras atsaukšanas izsludināšanu var noformēt arī attālināti, ja jums ir aktivizēts e-paraksts. Jums būtu jāsazinās ar zvērinātu notāru un jāpierakstās attālinātajai vizītei. Ja pilnvaras, ko vēlaties atsaukt, jums nav, jāzina vismaz tās personas dati, kuru bijāt pilnvarojis. 

Jānorāda, ka Bāriņtiesu likuma 61. pants paredz arī bāriņtiesām tiesības savā darbības teritorijā pieņemt to iedzīvotāju pilnvaru atsaukumus, kuru deklarētā dzīvesvieta ir attiecīgās bāriņtiesas darbības teritorijā, un ar nosacījumu, ka konkrētā novada teritoriālajā vienībā nav notāra. Šādā gadījumā jums būtu jāsazinās ar jūsu pašvaldības bāriņtiesu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 276 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas