E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21033
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Summētais darba laiks un virsstundas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2020
ANDRIS

Man ir noteikta samaksa pēc laika algas sistēmas atbilstoši faktiski nostrādātajam laikam, punkta 6.2. pielikumā rakstīts, ka darbiniekam tiek noteikts summētais darba laiks ne vairāk kā 8 stundas dienā un 40 stundas nedēļā. Mans darba laiks sākas 7.00 un ilgst līdz 18.00. Vai man pienākas piemaksa par virsstundām un darbu brīvdienās?

A
atbild:
18. septembrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darba devējs ir noteicis summētā darba laika organizāciju, tad viņam ir pienākums noteikt arī pārskata periodu, to ietverot darba kārtības noteikumos, darba līgumā vai citā iekšējā dokumentā.

Saskaņā ar Darba likuma 140. panta trešo daļu summētā darba laika pārskata perioda ilgums nav ilgāks par trim mēnešiem. Ja darba devējs un darbinieks nav vienojušies par pārskata perioda ilgumu, tad tā ilgums ir viens mēnesis.

Par virsstundām būs uzskatāmas tās stundas, kuras darbinieks nostrādā virs pārskata perioda normālā darba laika.

Tā kā summētā darba laika organizācija paredz darbu pēc maiņu grafika, tostarp darbu izejamajās dienās (brīvdienās), kopumā jūsu gadījumā nepārsniedzot 40 darba stundas nedēļā, tad par darbu brīvdienās piemaksa nepienākas.

Virsstundaas veidojas tikai tad, ja atbilstoši noteiktajam pārskata periodam ir nostrādāts vairāk darba stundu, nekā konkrētajā periodā ir normāli.

Katrā mēnesī ir atšķirīgs darba dienu kopskaits. Piemēram, augustā ir 21 darba diena un 168 darba stundas. Ja jūsu pārskata periods ir viens mēnesis, tad virsstundas veidosies, ja būs nostrādāts vairāk par 168 darba stundām.

Lai atbildētu uz jūsu jautājumu pēc būtības, ir nepieciešams precīzi zināt jūsu darba līguma noteikumus un pārbaudīt darba laika uzskaiti uzņēmumā. 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas