E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20601
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Vai bērnudārza logopēdam ir jāsadarbojas ar bērna vecākiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2020
Diāna

Labdien! Man ir jautājumi saistībā ar logopēdu pirmsskolas izglītības iestādē (PII). Vai, bērnam uzsākot mācības PII, kurā ir arī logopēds, logopēdam ir jāpārbauda bērns, un cik bieži tas ir jādara? Vai tad, ja tiek konstatētas kādas novirzes, pat nelielas, vadībai/logopēdam par to ir jāinformē bērna vecāki, un cik drīz pēc konstatēšanas tas ir jādara? Vai vecākiem ir tiesības iepazīties ar pārbaudes rezultātiem un saņemt tos? Vai vadībai ir tiesības nenodrošināt bērnam logopēdu, aizbildinoties ar to, ka tiek strādāts ar bērniem, kuriem tas ir vairāk nepieciešams?

A
atbild:
29. jūlijā, 2020
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte
Valsts izglītības satura centrs
Anita Falka, Speciālās izglītības nodaļas vadītāja

Kā skaidro Valsts izglītības satura centra Speciālās izglītības nodaļas vadītāja Anita Falka, logopēda darbību pirmsskolas izglītības iestādē nosaka konkrētās iestādes iekšējās kārtības noteikumi, kuri ir saskaņoti ar iestādes dibinātāju – pašvaldību.

Iepriekš, atbildot uz līdzīgu jautājumu, vai pirmsskolas izglītības iestādē jānodrošina logopēds, Izglītības kvalitātes valsts dienesta vecākā eksperte Jana Veinberga atsaucās uz Ministru kabineta noteikumiem Nr. 716 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem”, kuros noteikts, ka, ņemot vērā izglītības iestādes grupu darba laiku un grupu skaitu, iestādes dibinātājs (piemēram, pašvaldība) komplektē izglītības programmas īstenošanai nepieciešamo pedagogu un pedagogu atbalsta personālu (arī logopēdus).

Turklāt, ņemot vērā to, ka pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas izmaksas sedz dibinātājs (pašvaldība) atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par pirmsskolas izglītības programmu īstenošanas izmaksu minimumu uz vienu izglītojamo, jautājumu par iespējām pirmsskolā nodrošināt bezmaksas logopēda pakalpojumus ir jānoskaidro attiecīgajā pašvaldībā, kas dibinājusi pirmsskolu. (Finansējums piecus un sešus gadus vecu bērnu pirmsskolas izglītībai atšķiras no finansējuma pārējo bērnu pirmsskolas izglītībai. Piecgadīgo un sešgadīgo bērnu izglītošanā nodarbināto pedagogu darba samaksai paredzēts valsts finansējums, tomēr pārējo pedagogu darba samaksa tiek nodrošināta no dibinātāja finanšu līdzekļiem).

Ja bērnudārzā tiek nodrošināts logopēda pakalpojums, jautājumi par logopēda sadarbību ar vecākiem un pedagogiem ir aprakstīti “Skolotāja logopēda profesionālās kvalifikācijas prasībās”. Minētais dokuments kā vienu no logopēda darba uzdevumiem nosaka sniegt savlaicīgu, saprotamu, konkrētu un izmantojamu atgriezenisko saiti vecākiem, pedagogiem un izglītojamajiem par viņu sniegumu un izaugsmi logopēdiskās korekcijas procesā.

Valsts izglītības satura centra tīmekļa vietnē var iepazīties ar metodisko līdzekli “Metodiskie ieteikumi speciālistiem (psihologs, logopēds, speciālais pedagogs) dokumentu sagatavošanai”, kurā iekļauta arī veidlapa “Logopēda novērtēšanas ziņojums”. Šī veidlapa ietver informāciju par logopēda veiktās izpētes saturu un paredz saskaņojumu ar vecākiem vai likumiskajiem pārstāvjiem.

Papildus informējam, ka valsts apmaksātas logopēda konsultācijas bērni var saņemt arī ārstniecības iestādēs ar ģimenes ārsta vai ārsta speciālista norīkojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas