E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18593
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Vai pirmsskolā ir jānodrošina logopēds

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2019
Dace

Labdien! Vai pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādei nav jānodrošina bezmaksas logopēds? Vai tā ir brīva viņu izvēle? Šobrīd bērnam ir trīs gadi, un viņš maz runā, tāpēc esmu spiesta meklēt maksas logopēdus, jo bērnudārzā atbildēja, ka viņu logopēds darbojoties tikai ar piecus un sešus gadus veciem bērniem.

A
atbild:
21. novembrī, 2019
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Ministru kabineta noteikumos Nr. 716 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem” noteikts, ka, ņemot vērā izglītības iestādes grupu darba laiku un grupu skaitu, iestādes dibinātājs (šajā gadījumā – pašvaldība) komplektē izglītības programmas īstenošanai nepieciešamo pedagogu un pedagogu atbalsta personālu (arī logopēdus).

Pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas izmaksas sedz dibinātājs atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par pirmsskolas izglītības programmu īstenošanas izmaksu minimumu uz vienu izglītojamo. Jāuzsver, ka finansējums piecus un sešus gadus vecu bērnu pirmsskolas izglītībai atšķiras no finansējuma pārējo bērnu pirmsskolas izglītībai. Piecgadīgo un sešgadīgo bērnu izglītošanā nodarbināto pedagogu darba samaksai paredzēts valsts finansējums, savukārt pārējo pedagogu darba samaksa tiek nodrošināta no dibinātāja finanšu līdzekļiem. Līdz ar to jautājumu par iespējām pirmsskolā nodrošināt bezmaksas logopēda pakalpojumus ir jānoskaidro attiecīgajā pašvaldībā, kas dibinājusi pirmsskolu.

Jāpiebilst, ka valsts apmaksātas logopēda konsultācijas bērni var saņemt arī ārstniecības iestādēs ar ģimenes ārsta vai ārsta speciālista norīkojumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas