E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20289
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Attiecību veidošana ar nepilngadīgo, ja vecāki ir pret to

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2020
Santa

Vai 19 gadus vecs jaunietis drīkst būt attiecībās ar 17 gadus vecu jaunieti un uzsākt pilnvērtīgu seksuālo dzīvi, ja abas puses tam piekrīt, bet nepilngadīgās jaunietes vecāki ir kategoriski pret to?

A
atbild:
13. jūlijā, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Atbildi par iespējamo kriminālatbildību par dzimumattiecībām ar nepilngadīgo jūs varat izlasīt šeit.

Ir jāatceras, ka saskaņā ar Civillikuma 177. panta pirmo un otro daļu līdz pilngadības sasniegšanai (219. p.) bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Ja nepilngadīga persona vēlas veidot attiecības tādā ziņā, ka veidot ģimeni, tad saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 3. panta pirmo daļu bērns ir persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu, izņemot tās personas, kuras saskaņā ar likumu izsludinātas par pilngadīgām vai stājušās laulībā pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Saskaņā ar Civillikuma 32. pantu aizliegta laulība pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, izņemot 33. pantā paredzēto gadījumu. Un saskaņā ar šā likuma 33. pantu izņēmuma gadījumā ar vecāku vai aizbildņu piekrišanu var doties laulībā persona, kas sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, ja laulība tiek noslēgta ar pilngadīgu personu. Ja vecāki vai aizbildņi bez svarīga iemesla liedzas dot atļauju, tad atļauju var dot bāriņtiesa pēc tās vietas, kur dzīvo vecāki vai iecelti aizbildņi.

Tātad par pilngadīgu uzskatāma persona, kas ir sasniegusi 16 gadu vecumu un likumā paredzētajā kārtībā stājusies laulībā pirms astoņpadsmit gadu vecuma.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas