E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20055
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Satiksmes organizēšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2020
Anna L.

Labdien! Satiksmes noteikumi nosaka: dzeltena līnija apzīmē tos ceļa posmus, kur apstāties un stāvēt aizliegts (314.22. punkts: 943. ceļa apzīmējums – nepārtraukta dzeltena līnija uz brauktuves malas vai apmales – apzīmē ceļa posmus, kur transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt aizliegts. Lieto patstāvīgi vai kopā ar 326. zīmi. Vai ir atļauts transportlīdzeklim šķērsot šo līniju, lai novietotu automašīnu “kabatiņā” (asfaltēts laukums, kas kādreiz tika izmantots kā automašīnu stāvvieta), kas atrodas starp gājēju ceļu un ceļa braucamo daļu?

A
atbild:
19. maijā, 2020

Saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 292. punkta 1. apakšpunktu nepārtraukta līnija sadala pretējos virzienos braucošu transportlīdzekļu plūsmas, apzīmē braukšanas joslu robežas bīstamās vietās, brauktuves posmus, kuros aizliegts iebraukt, transportlīdzekļu stāvvietu un stāvlaukumu robežas, brauktuves malu ceļu posmos, kuros aizliegts apstāties un stāvēt, kā arī atdala joslu, kas paredzēta noteiktu transportlīdzekļu braukšanai. Plata līnija atdala velojoslu no pārējo mehānisko transportlīdzekļu brauktuves vietās, kur uz ceļa vienā līmenī ar tā segumu ierīkota velojosla.

Kā jau Jūs pamatoti norādījāt jautājumā, 943. ceļa apzīmējums – nepārtraukta dzeltena līnija uz brauktuves malas vai apmales – apzīmē ceļa posmus, kur transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt aizliegts. Šo apzīmējumu lieto patstāvīgi vai kopā ar 326. zīmi.

Savukārt saskaņā ar minēto noteikumu Nr. 292.26. 947. ceļa apzīmējums – nepārtraukta dzeltena līnija – ir pagaidu ceļa apzīmējums ceļa darbu u. tml. vietās. Tas sadala pretējos virzienos braucošu transportlīdzekļu plūsmas, apzīmē braukšanas joslu robežas, ja vienā virzienā ir vismaz divas braukšanas joslas, apzīmē brauktuves posmus (piemēram, virzienu un drošības saliņas), kuros aizliegts iebraukt, kā arī apzīmē brauktuves malas, kur transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt aizliegts. Šo ceļa apzīmējuma līniju šķērsot ir aizliegts.

Līdz ar to, ja sākumā Jūsu minētajā ceļa posmā bija izbūvēta “kabata” transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas nodrošināšanai, taču vēlākā periodā satiksmes organizācija šajā ceļa posmā tika mainīta, tad pēc minētā ceļa posma iezīmēšanas ar “dzelteno nepārtraukto līniju” šo līniju šķērsot ir aizliegts.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas