E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19623
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Darbs devējs mainījis adresi. Vai jāveic izmaiņas darba līgumā?

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2020
Raimonds

Strādāju uzņēmumā 25 gadus, mans darba līgums ir noslēgts ar konkrētu adresi, bet vienā no vēlākiem darba līguma pielikumiem ir šāda piebilde: “Strukturālas izmaiņas (struktūrvienības nosaukuma maiņa, struktūrvienības pakļautības maiņa u. tml.), kas neietekmē citus darbinieka darba līguma nosacījumus, kā arī darbavietas konkrētas adreses maiņa vienas un tās pašas administratīvās teritorijas ietvaros vai vienas un tās pašas resursu nodaļas ietvaros netiek uzskatīta par darba līguma grozījumiem.”

Vai šāda piebilde par adreses maiņu ir pretrunā likumam, un vai tā attiecībā pret augstākstāvošu likumu ir spēkā, jo pēc pašreizējās adreses likvidācijas manā darba līgumā joprojām tā paliks ierakstīta, un adreses maiņai pat netiek vaicāta mana piekrišana (lai man nebūtu pamata prasīt kompensāciju)?

A
atbild:
25. martā, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Lai konkrēti atbildētu uz uzdoto jautājumu, jāizvērtē darba līguma nosacījumi par darba vietas noteikšanu.

Saskaņā ar Augstākās tiesas Senāta spriedumu lietā Nr. SKC-2263/2012, kurā cita starpā tika skatīts strīds par darbinieka darbavietas maiņu no Rēzeknes uz Rīgu, Senāts atzina: “Gadījumā, kad darba līgumā atbilstoši Darba likuma 40. panta otrās daļas 4. punktam darbiniekam ir noteikta mobila darba vieta, darba devējam ir tiesības to mainīt ar vienpusēju rīkojumu, neveicot grozījumus darba līgumā.” 

Darba vieta kā būtisks nosacījums darba līgumā ir īpaši svarīgi tiem darbiniekiem, kuri savus darba pienākumus veic dažādās vietās. Tiesu praksē minēts, ka darba līgumā ir iespējams noteikt darbiniekiem stacionāru darba vietu, kura darba tiesisko attiecību laikā netiek mainīta, vai mobilu – mainīgu – darba vietu, kura darba tiesisko attiecību periodā var tikt mainīta un pielāgota darba pienākumu izpildei.

Nosakot mobilu darba vietu, darba devējam gadījumos, kad nepieciešams to mainīt, nav jāveic īpaši grozījumi darba līgumā, tomēr viņam ir pienākums savlaicīgi un pienācīgā kārtībā informēt darba ņēmēju par viņa darba veikšanas vietu. Turklāt, ja darbinieka darba līgumā minēta stacionāra darba vieta un tā mainās, jāgroza darba līguma noteikumi, ievērojot Darba likuma 97. vai 98. pantā noteikto kārtību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas