E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19558
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Fiziskās personas maksātnespējas process nav sociālā palīdzība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2020
Raimonds

Labdien! Vai ir iespējams uzsākt fiziskās personas maksātnespēju, ja nav iespēju samaksāt depozītu, kas noteikts pēc likuma? Ienākumi to neatļauj izpildīt, jo to praktiski nav, ir divi nepilngadīgi bērni. Paradoksāli ir tas, ka tev nez no kurienes ir jāatrod ap 1000 eiro, ja esi bankrotējis un oficiāli gribi uzsākt savu “bankrotu”, tas ir savādi. Paldies!

A
atbild:
16. martā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Maksātnespējas likuma mērķis ir veicināt finansiālās grūtībās nonākuša godprātīga parādnieka saistību izpildi un, ja iespējams, maksātspējas atjaunošanu, piemērojot likumā noteiktos principus un tiesiskos risinājumus.

Maksātnespējas likuma 5. pantā definēts, ka “fiziskās personas maksātnespējas process ir tiesiska rakstura pasākumu kopums, kura mērķis ir pēc iespējas pilnīgāk apmierināt kreditoru prasījumus no parādnieka mantas un dot iespēju parādniekam, kura manta un ienākumi nav pietiekami visu saistību segšanai, tikt atbrīvotam no neizpildītajām saistībām un atjaunot maksātspēju”.

Šo procesu fiziskā persona uzsāk labprātīgi, un tas ir paredzēts tikai labticīgām personām, kurām no savas gribas neatkarīgu iemeslu dēļ, piemēram, personai finanšu krīzes ietekmē vai laulības šķiršanās rezultātā samazinājušies ieņēmumi, radušās veselības problēmas u. c. un kuras vairs nav spējīgas segt vai ilgtermiņā nespēs segt savas saistības pret kreditoriem.

Fiziskās personas maksātnespējas procesa izmaksas, ko persona sedz pati, ir:

  • depozīts 860 eiro apmērā (divas minimālās mēnešalgas);
  • valsts nodeva 70 eiro apmērā (pieteikums tiesai).

Tas ir minimums. Proti, Maksātnespējas likums paredz fiziskās personas pienākumu segt arī citas procesa izmaksas, ja tās nav iespējams segt no mantas pārdošanas rezultātā iegūtajiem naudas līdzekļiem, piemēram, mantas novērtēšanas izmaksas, bankas konta uzturēšanas izmaksas, kredītiestāžu noteikto maksu par konta izdruku izsniegšanu u. tml.

Tāpat fiziskajai personai ir pienākums segt atlīdzību administratoram par juridiskās palīdzības, piemēram, par saistību dzēšanas plāna sagatavošanas konsultācijām, sniegšanu tādā apmērā, kas nepārsniedz samaksu par valstī nodrošinātās juridiskās palīdzības – juridiskās konsultācijas – sniegšanu. Vienlaikus jāņem vērā, ka visa maksātnespējas procesa laikā fiziskajai personai ir pienākums segt visus kārtējos maksājumus, tostarp uzturlīdzekļu un komunālos maksājumus.

Fiziskās personas maksātnespējas process Latvijā nav paredzēts kā sociāla rakstura bezmaksas pasākums maznodrošinātu personu vai finansiālās grūtībās nonākušu personu atbrīvošanai no parādsaistībām. Tā mērķis ir atgriezt sabiedrībā un ekonomiskajā apritē maksātspējīgu, ekonomiski aktīvu un atbildību uzņemties spējīgu personu.

Līdz ar to konkrēto fiziskās personas maksātnespējas procesu faktiski finansē pati fiziskā persona.

Sīkāku informāciju par fiziskās personas maksātnespējas procesu var meklēt LV portāla publikācijās:

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas