E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19533
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Personas dati attaisnojuma dokumentos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2020
Valdis

Uz kāda likuma pamata man ir jāsniedz savi personas dati (jāuzrāda personu apliecinošs dokuments) komersantam, ja kā privātpersona veicu pirkumu klātienē par 250 eiro vai vairāk skaidrā naudā, iegādājoties elektroierīces vai citas sadzīves mantas? Komersants norāda, ka šo informāciju nodos VID, taču nespēj komentēt šādas darbības tiesisko pamatu.

A
atbild:
09. martā, 2020

Saskaņā ar likuma “Par grāmatvedību” 6. pantu grāmatvedības reģistri ir jākārto latviešu valodā un kopā ar attaisnojuma dokumentiem jāglabā Latvijas teritorijā. (..)

Savukārt minētā likuma 7. pants nosaka: grāmatvedības reģistros izdara ierakstus, kas pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem. Attaisnojuma dokuments ir dokuments, kurš apliecina uzņēmuma saimnieciskā darījuma esamību un kurā ietverti vismaz šādi dokumenta rekvizīti un informācija par saimniecisko darījumu:

9) saimnieciskā darījuma dalībnieki norāda katra saimnieciskā darījuma dalībnieka nosaukumu (firmu), reģistrācijas numuru (ja saimnieciskā darījuma dalībnieks saskaņā ar likumu jāreģistrē), juridisko adresi (ja saimnieciskā darījuma dalībnieks saskaņā ar likumu jāreģistrē) vai adresi (ja saimnieciskā darījuma dalībnieks saskaņā ar likumu nav jāreģistrē), bet, ja saimnieciskā darījuma dalībnieks ir fiziskā persona, – norāda vārdu un uzvārdu, personas kodu (ja personai tāds piešķirts), personas norādīto adresi vai, ja tāda nav norādīta, deklarētās dzīvesvietas adresi.

Tādējādi fizisko personu datu apstrāde, ko īsteno komersants, veicot saimniecisko darbību un iesaistoties darījumos ar fiziskajām personām, ir pamatota ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 6. panta 1. punkta c) apakšpunktu – datu apstrāde ir vajadzīga, lai izpildītu uz pārzini attiecināmu juridisku pienākumu.

Savukārt, ja komersants vēlas ievākt (apstrādāt) datus lielākā apjomā, nekā norādīts iepriekš, tam ir jāspēj pamatot un izskaidrot datu ievākšanas mērķus, tiesiskos pamatus un citu informāciju, ko paredz sniegt datu subjektam regulas 13. pants.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas