E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19297
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Iespējas šķirt laulību, ja nav zināma vīra adrese un dzīvojat ārzemēs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2020
Irita

Labdien! Es ar savu oficiālo vīru laulībā nedzīvoju jau astoto gadu. No tiem piecus gadus es dzīvoju Vācijā. Mums nav kopīgu bērnu un kopīgu īpašumu. Vīra dzīvesvieta Latvijā man nav zināma. Gribu šķirt šo sen neeksistējošo laulību, bet nevaru pašlaik doties uz Latviju sakarā ar darba saistībām. Gada vidū man būs jādodas uz Latviju, jo jāmaina pase un jāapciemo ģimene. Vai man būtu kāda iespēja šķirt šo laulību, neierodoties Latvijā, lai pases maiņas brīdī es varētu atgūt savu meitas uzvārdu?

A
atbild:
19. maijā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Nebūtu ieteicams laulības škiršanu jebkādā veidā saistīt ar dokumenta maiņu, jo no tās izriet arī citi juridiski svarīgi apstākļi un sarežģījumi, tomēr viegli varat šo jautājumu atrisināt ieplānotajā braucienā uz Latviju, ja vīrs piekritīs šķirt laulību pie notāra. Sakarā ar ārkārtas stāvokli valstī Latvijā ir radīts jauns laulības šķiršanas veids – attālināta laulības šķiršana, ja abiem laulātajiem ir e-paraksts.

Ja vīrs nepiekritīs šķirt laulību pie notāra, tad būs jāvēršas tiesā ar prasību šķirt laulību, un tas būs ievērojami sarežģītāk un ilgāk, tāpēc rekomendēju vienoties ar vīru par laulības šķiršanu.

Atbilstoši Ministru kabineta 2011. gada 15. februāra noteikumiem Nr. 130 “Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu izsniegšanas kārtība” jūs varat vērsties ar pieprasījumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē vai Latvijas Republikas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstī un saņemt ziņas par vīra deklarēto dzīvesvietu. Šo pieprasījumu var iesniegt arī portālā www.latvija.lv.

Vīrs var būt arī nekur nedeklarējies un nesasniedzams, tad lietu var izskatīt bez atbildētāja piedalīšanās, ja viņš likumā noteiktajā kārtībā ir aicināts uz tiesu.

Prasības pieteikumu par laulības šķiršanu varat sastādīt un iesniegt tiesā arī no Vācijas.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 236. panta pirmās daļas noteikumiem vispārīgā gadījumā laulības šķiršanas lieta izskatāma, piedaloties abām pusēm, tomēr trešajā daļā paredzēts viens no izņēmumiem: ja viena puse dzīvo tālu vai cita iemesla dēļ nevar ierasties pēc tiesas uzaicinājuma, tiesa var atzīt par pietiekamu lietas izskatīšanai šīs puses rakstveida paskaidrojumu vai tās pārstāvja piedalīšanos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas