E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19243
Lasīšanai: 2 minūtes

Atpūtas laika ilgumu nosaka likums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2020
Andris

Labdien! Vēlējos uzzināt, vai ir obligāta prasība paņemt divas brīvdienas pēc kārtas kārtējā darba nedēļā? Uzņēmums strādā ar 8 h darba dienu režīmu, ieskaitot brīvdienas. Paldies!

A
atbild:
24. februārī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

No uzdotā jautājuma nav skaidrs, kāds darba laiks Jums darba līgumā ir nolīgts.

Tiesību normas paredz: ja darbiniekam ir noteikta piecu dienu darba nedēļa, tad darbiniekam piešķiramas divas atpūtas dienas. Ja darba rakstura dēļ nevar noteikt piecu dienu darba nedēļu, darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem nosaka sešu dienu darba nedēļu, tad darbiniekam pienākas viena nedēļas atpūtas diena. Turklāt, ja darbiniekam noteikts maiņu darbs vai summētā darba laika organizācija, tad brīvdienas tiek noteiktas saskaņā ar grafiku. Vispārējā nedēļas atpūtas diena ir svētdiena. Ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, atļauts nodarbināt darbinieku svētdienā, piešķirot viņam atpūtu citā nedēļas dienā.

Par atpūtas ilgumu maiņu darba un summētā darba laikā norādāms, ka saskaņā ar Darba likuma 143. panta pirmo daļu nedēļas atpūtas ilgums septiņu dienu periodā nedrīkst būt īsāks par 42 stundām pēc kārtas. Atpūtas ilgums 24 stundu periodā nedrīkst būt īsāks par 12 stundām pēc kārtas. Šo noteikumu var nepiemērot, ja noteikts summētais darba laiks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas