E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19230
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai iespējams atgūt īpašumu, kas piederējis līdz 1940. gadam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2020
Santa

Uz pašvaldības piekritības zemes ir veca māja, kurai nav nokārtotas īpašumtiesības (nav ierakstu zemesgrāmatā) un kura sistēmā (www.kadastrs.lv) atzīmēta kā būve bez subjekta. Šī ēka piederējusi manam vecvectēvam. Pēc arhīva sniegtajām ziņām, tā tas bijis vēl 40. gados. Un, cik zināms, ēka tālāk nav pārdota. Vai ir iespējams šo māju atgūt īpašumā, un kādā kārtībā tas jādara?

A
atbild:
12. februārī, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Atbilstoši Civillikuma 930. panta piezīmei nekustamās bezīpašnieka lietas piekrīt valstij. Tas tātad attiecas arī uz šajā jautājumā minēto māju (nekustamo īpašumu).

Namīpašumu (māju), kas bija nacionalizēti vai kā citādi atsavināti bez atlīdzības, atgūšanu regulēja likums “Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā”.

Šā likuma 3. pants noteica, ka pamats izskatīt jautājumu par namīpašuma denacionalizāciju ir bijušo īpašnieku vai viņu mantinieku pieteikums. Pieteikums jāiesniedz pilsētas domei vai rajona padomei pēc namīpašuma atrašanās vietas līdz 1994. gada 1. jūnijam, bet pārējie dokumenti (ar to domāti arī radniecību pierādošie) – ne vēlāk kā līdz 1996. gada 31. decembrim.

Tātad mājas (nekustamā īpašuma) atgūšanai ir nokavēts likumā noteiktais pieteikšanās termiņš.

Vairāk par likumdošanas regulējumiem, lai atgūtu īpašumus, kas piederējuši līdz 1940. gada 21. jūlijam, lasāms šajā e-konsultācijā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas