E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31293
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai pašnodarbinātajam preces pārdos bez PVN

J
jautā:
19. decembrī, 2023
Anna

Labdien! Esmu pašnodarbināta persona, tikko kļuvu arī par PVN maksātāju. Vai tagad, iegādājoties preces (izejmateriālus, inventāru utt.) parastajos veikalos un internetveikalos, man jāprasa, lai rēķinu izraksta bez PVN? Saprotu, kā to izdarīt, iegādājoties preces internetā, bet vai tas ir iespējams uz vietas veikalos?

A
atbild:
29. janvārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pievienotās vērtības nodoklis (PVN) ir patēriņa nodoklis, kas tiek iekļauts preces vai pakalpojuma cenā un ko samaksā preces vai pakalpojuma gala patērētājs.

Pievienotās vērtības nodokļa likuma 5. panta pirmajā daļā noteikts, ka ar PVN apliekamie ir šādi saimnieciskās darbības ietvaros iekšzemē veikti darījumi:

1) preču piegāde (tostarp preču piegāde Eiropas Savienības teritorijā un preču eksports) par atlīdzību;

2) pakalpojumu sniegšana par atlīdzību;

3) preču iegāde Eiropas Savienības teritorijā par atlīdzību.

Bez PVN var iegādāties tikai tādas preces, kas minētas Pievienotās vērtības nodokļa likuma 52. pantā, kā arī jebkuras preces tad, ja preču pārdevējs nav reģistrēts PVN maksātājs.

Vispārīgā gadījumā PVN piemēro preču pārdevējs, ja tas ir reģistrēts VID PVN maksātāju reģistrā.

Tikai VID PVN maksātāju reģistrā reģistrētai personai ir tiesības atgūt PVN summu no valsts budžeta, kas norādīta saņemtajos PVN rēķinos no citiem reģistrētiem PVN maksātajiem, vai PVN aprēķināts par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, ja šīs preces vai pakalpojumi tiks izmantoti savas saimnieciskās darbības ietvaros savu ar PVN apliekamo darījumu nodrošināšanai.

PVN summas, kuras reģistrēts PVN maksātājs ir tiesīgs atskaitīt no budžetā maksājamās PVN summas, sauc par priekšnodokli.

Personām, kas nav reģistrētas PVN maksātāju reģistrā, nav tiesību iekasēt PVN no klienta, kā arī nav iespējams atgūt samaksātās PVN summas. 

Nodokļu maksātājiem informācija ir pieejama VID tīmekļvietnē šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 277 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas