E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19224
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kādas piemaksas pienākas, aizvietojot kolēģi valsts pārvaldē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2020
Eliza

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai valsts pārvaldē strādājošie, uz kuriem attiecas arī Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums, drīkst saņemt motivācijas piemaksas (14. panta 12. daļa: piemaksa par personisko un darba kvalitāti) darbinieka prombūtnes laikā (atvaļinājums, slimības lapa A u. c. iemesli), neattiecinot piemaksu uz proporcionāli nostrādāto laiku?
Vai likumdošana atļauj jebkādu piemaksu valsts pārvaldē strādājošajiem izmaksāt darbinieku prombūtnes laikā? Vai piemaksai par personisko ieguldījumu un darba kvalitāti jāizriet no konkrētā mēneša mēnešalgas vai no darbinieka noteiktās algas darba līgumā?
Darba likums skaidro, ka konkrēti atvaļinājuma laikā darbinieks saņem vidējo izpeļņu un pārejošas darba nespējas gadījumā – slimības naudu.

A
atbild:
19. februārī, 2020
Valsts kanceleja
Artis Ozoliņš, Komunikācijas departamenta vadītājas vietnieks

Saskaņā ar Atlīdzības likuma 14. un 15. pantu darbinieks var saņemt piemaksu šajos pantos definētajos gadījumos un apmērā. Vēršam uzmanību, ka jebkura piemaksa tiek maksāta papildus mēnešalgai, kuru darbinieks saņem par darba pienākumu veikšanu. Tātad, ja darbinieks, piemēram, visu mēnesi aizvieto citu darbinieku, tad viņš saņems mēnešalgu par pienākumu veikšanu un piemaksu par aizvietošanu visu mēnesi. Savukārt, ja darbiniekam konkrētā mēnesī būs noteikta piemaksa, bet šajā mēnesī viņš zināmu laiku atradīsies atvaļinājumā, tad šo piemaksu darbinieks saņems tikai par tām dienām vai nedēļām, kurās būs veicis darba pienākumus un saņēmis mēnešalgu. Līdz ar to, ja darbinieks atrodas prombūtnē (atvaļinājums, slimības lapa), viņš darba pienākumus neveic un mēnešalgu nesaņem (attiecīgi atvaļinājuma gadījumā saņem vidējo izpeļņu, bet pārejošas darba nespējas gadījumā – slimības naudu).

Ikvienu piemaksu darbiniekam nosaka no viņa darba līgumā noteiktās mēnešalgas proporcionāli nostrādātajam laikam. Tātad piemaksa būs tikai par tām dienām vai nedēļām, kurās būs veikti darba pienākumi un saņemta mēnešalga. Šī piemaksu noteikšanas kārtība attiecas uz visām piemaksām, tai skaitā arī uz piemaksu par personisko ieguldījumu un darba kvalitāti.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas