E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19188
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļu atlaides piemērošana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2020
Uldis

Labdien! Pašvaldība piešķīrusi atlaidi NĪN visiem konkrētajā pašvaldībā deklarētajiem NĪ īpašniekiem, bet ar piebildi: ja būvvalde konstatē pārkāpumu (neatļautu būvniecību), atlaide var tikt atņemta. Būvvalde konstatēja pārkāpumu, taču piešķīra termiņu dokumentu sakārtošanai (paldies par to). Dokumentus konkrētajā termiņā sakārtot neizdevās (arhitekta neizdarības dēļ), un pēc termiņa beigām nodokļu nodaļas vadītājs atlaidi nolēma atcelt. Tomēr man par pārsteigumu: nevis ar lēmuma pieņemšanas brīdi, bet ar pārkāpuma fakta konstatēšanas brīdi, t. i., ar atpakaļejošu datumu. Vai tas ir likumīgi? Apsvērumi: ja uzreiz neatņēmāt atlaidi, esiet konsekventi, atņemiet to ar lēmuma pieņemšanas brīdi.

A
atbild:
07. februārī, 2020

NĪN un atvieglojumu piemērošanas kārtību nosaka likums “Par nekustamā īpašuma nodokli”. Savukārt NĪN likmju un atvieglojumu piešķiršanas kārtība ir deleģēta attiecīgajām pašvaldībām, kuras tos nosaka saistošajos noteikumos, ievērojot likuma 3.1 pantu. Likuma 5. panta 3. daļa noteic, ka pašvaldības var izdot saistošos noteikumus, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām. Šādi saistošie noteikumi stājas spēkā likumā “Par pašvaldībām” noteiktajā kārtībā.

No sniegtās informācijas secināms, ka ir attiecīgās pašvaldības lēmums par NĪN atvieglojumu piešķiršanu, ja tiek izpildīti noteikti kritēriji, t. i., nav būvniecības pārkāpumu. Lietā ir konstatēts, ka Jūsu īpašumā ir konstatēti būvniecības pārkāpumi, tātad NĪN atlaide Jums nepienākas. Ka tas izriet no jautājuma, pašvaldība ir devusi Jums laiku trūkumu novēršanai, kas netika izdarīts, tādējādi tiesības uz nodokļa atvieglojumu Jums nepienākas.

Ja pašvaldības lēmums nav izpildīts (nav novērsti būvniecības trūkumi), tad šāda NĪN atvieglojumi Jums nepienākas jau no šāda nodokļa piemērošanas pirmās dienas (gada ietvaros) un NĪN ir maksājams pašvaldības noteiktajā pilnajā apmērā.

Ņemot vērā jautājuma izklāstu, pašvaldības rīcība ir tiesiska.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas