E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19075
Lasīšanai: 4 minūtes
1
5
1
5

Dzīvojamo telpu īres līguma izbeigšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2020
Silvija

Labdien! Lūdzu, palīdziet! Man ir beztermiņa īres līgums, kas noslēgts 1991. gadā. Māja pieder vairākiem īpašniekiem. Vienam īpašniekam tika pārdota viņa īpašuma daļa. Kopā 5 dzīvokļi, arī manējais. Cik es zinu, mani nevar izlikt no dzīvokļa, jo man ir beztermiņa īres līgums. Man no jaunajiem īpašniekiem pienāca vēstule par to, lai es atbrīvoju dzīvokli. Kādas ir manas tiesības? Vai varu prasīt kompensāciju dzīvokļa vērtībā, lai iegādātos citu dzīvokli? Jo es praktiski palieku uz ielas. Man ir divi nepilngadīgi bērni. Ja notiks tiesa, kuram būs priekšroka? Kā tiek anulēti šādi beztermiņa līgumi, ja īrnieks ir devis savu piekrišanu? Ļoti gaidīšu atbildi. Esmu izmisumā, jo nezinu, kam prasīt palīdzību.

A
atbild:
16. janvārī, 2020

Saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma 28. pantu dzīvojamo telpu īres līgumu pēc izīrētāja iniciatīvas var izbeigt tikai likumā noteiktajos gadījumos, t. i., ja:

  • tiek bojāta dzīvojamā telpa vai māja vai citādi pārkāpti dzīvojamās telpas lietošanas noteikumi – bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas;
  • īrnieks ir parādā īres maksu un maksu par pamatpakalpojumiem – bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas;
  • sakarā ar dzīvojamās mājas nojaukšanu – ierādot īrniekam un viņa ģimenes locekļiem citu līdzvērtīgu dzīvojamo telpu;
  • ar mājas (dzīvojamās telpas) kapitālo remontu – ierādot īrniekam un viņa ģimenes locekļiem citu līdzvērtīgu dzīvojamo telpu;
  • dzīvojamā telpa nepieciešama denacionalizētās vai likumīgajam īpašniekam atdotās dzīvojamās mājas īpašniekam (viņa mantiniekam) – pašvaldība ierāda īrniekam un viņa ģimenes locekļiem citu līdzvērtīgu dzīvojamo telpu;
  • sakarā ar dzīvojamās telpas nodošanu nelikumīgā apakšīrē vai nelikumīgu dzīvošanu tajā – bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas.

Līdzvērtīga dzīvojamā telpa ir dzīvojamā telpa, kas salīdzinājumā ar īrnieka iepriekš aizņemto dzīvojamo telpu ir ne mazāk labiekārtota, līdzvērtīga platības apmēra un citu būtisku telpu raksturojošu apstākļu ziņā, kā arī atrodas tās pašas republikas pilsētas, novada vai, ja novadam ir teritoriālās vienības, novada pilsētas vai novada pagasta robežās.

Tādējādi, lai izvērtētu īres līguma uzteikumu un Jūsu tiesības uz līdzvērtīgas dzīvojamās platības ierādīšanu, nepieciešams saprast īpašnieka uzteikuma pamatu, t. i., vai par pamatu ir Jūsu kā īrnieka rīcība, kas dod izīrētājam tiesības uzteikt līgumu, vai arī tā ir izīrētāja paša iniciatīva.

Ja izīrētājam nav pamata uzteikt līgumu un izlikt Jūs tiesas ceļā bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, tad Jums ir iespēja vienoties ar izīrētāju par līguma uzteikumu (nosacījumiem), t. i., prasīt ierādīt citas līdzvērtīgas dzīvojamās telpas vai kompensāciju. Katrā ziņā šis jautājums ir pušu savstarpējās vienošanās tiesības.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas