E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18649
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

BKA periods parasti nav saistāms ar bērna pusotra gada vecumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2019
Valērija

Labdien! Esmu BKA, pēc likuma ir tiesības uz 1,5 gadu. Manas darbavietas personāla nodaļa uzrakstīja, ka darbā jāatgriežas 01.06.20. Bērns piedzima 27.09.18. Vai man darbā nav jāatgriežas 30.03.20.? Baidos pazaudēt savu vietu, jo es zinu: ja neatgriezīšos pareizajā laikā, man var piedāvāt citu vietu un citu algu. Un, ja sanāks, ka manu amatu “saīsinās”, vai bezdarbniekos man izmaksās vidējo algu, kura bija pirms BKA, vai arī 76,84 eiro, kā biju lasījusi?

A
atbild:
05. decembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devējs bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir uz iesnieguma pamata pēc tam, kad darbiniecei ir beidzies dzemdību atvaļinājums jeb noslēgta slimības lapa “B”. Darba likums paredz tiesības izmantot BKA pusotru gadu.

Atbilstoši Jūsu sniegtajai informācijai Jūsu BKA varētu būt piešķirts no 04.12.2018. līdz 03.06.2019. To varat precizēt pie darba devēja. Tas nozīmē, ka BKA ilgums nav saistāms ar bērna faktisko pusotra gada vecumu.

Pirms atgriešanās darbā Jums noteikti būtu vienu mēnesi iepriekš jāinformē par to darba devējs. Tas ir normāli, ka darbinieks, kas atrodas BKA, komunicē ar darba devēju un noskaidro neskaidros jautājumus, arī to, kad jāatgriežas darbā.

Saskaņā ar likumu darbiniekam, kas izmanto BKA, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem. To paredz Darba likuma 156. panta ceturtā daļa.

Bezdarbniekam pabalstu 2020. gadā atbilstoši Jūsu veiktajām vidējās apdrošināšanas iemaksām pirmos divus mēnešus izmaksās pilnā apmērā, par trešo mēnesi pabalsts būs 75% no pilnā apmēra, par piekto un sesto mēnesi izmaksās 50%, bet par septīto un astoto mēnesi tas būs 45% apmērā no piešķirtā pabalsta. Bezdarbnieka pabalsta aprēķins ir komplicēts un notiek saskaņā ar MK noteikumiem, bet, vienkāršoti paskaidrojot, bezdarbnieka aprēķina pabalstā netiek ieskaitīts laiks, kad izmantojāt BKA. Tas nozīmē, ka pabalsta aprēķinam izmanto to apdrošināšanas iemaksu algu, kad vēl strādājāt.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas