E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18584
Lasīšanai: 4 minūtes
10
10

Bērna kopšanas atvaļinājuma ilgums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. novembrī, 2019
Santa

Labdien! Pašlaik atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā. Bērnam pusotrs gads paliks 2020. gada 20. janvārī, līdz šim laikam arī ilgst bērna kopšanas atvaļinājums. Darbā jautāju, ar kuru datumu man būs jāatsāk strādāt. Darba devējs atbildēja: ar 2020. gada 5. aprīli. Tagad nesaprotu, kāpēc ne ar 2020. gada 21. janvāri. Pirms oficiālā dekrēta man 3,5 mēnešus bija slimības lapa “B”, kā arī nebiju izmantojusi ikgadējo atvaļinājumu. Vai tas varētu būt iemesls? Vēlētos piebilst, ka man darbavietā neviens nekādus iesniegumus nelūdza rakstīt, tāpēc tagad nesaprotu, cik oficiāli tas ir. Turklāt pabalstu, kuru saņemu līdz bērna pusotra gadu vecumam, pēc tam acīmredzot vairs neturpināšu saņemt no brīža, kad bērna kopšanas atvaļinājums būs beidzies. Taču strādāt atsākšu nepilnus 3 mēnešus pēc šī termiņa. Vai tas nozīmē, ka šajā laikā palikšu bez uzturlīdzekļiem?

A
atbild:
03. decembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ir iespējama situācija, ka bērna vecums nesakrīt ar bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) ilgumu, kas abi ir pusotrs gads. Pirmām kārtām tā var būt tāpēc, ka pēc dzemdībām sievietei tiek piešķirts pēcdzemdību atvaļinājums: 56 vai 70 dienas atkarībā no darba nespējas lapā “B” norādītā termiņa, kuru nosaka ārsts. Tas nozīmē, ka informācija, kad Jums tika noslēgts pēcdzemdību atvaļinājums, ir darba devēja rīcībā no VID EDS un VSAA reģistriem.

Tas, ka darba devējam nav iesniegts iesniegums par bērna kopšanas atvaļinājuma piešķiršanu, ir Jūsu kļūda. Jo šo atvaļinājumu darba devējs piešķir tad, ja darbinieks to prasa. Darba devējam nav pienākuma likt Jums šo atvaļinājumu izmantot, un ir darbinieces, kuras to neizmanto. Darba likuma 156. pants paredz: “Bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.”

Savukārt valsts atbalsts bērna vecākiem tā kopšanas laikā nav saistāms ar darba devēja piešķirto BKA. Pabalstus par bērna kopšanu izmaksā valsts, nevis darba devējs.

Bērna kopšanas pabalstu:

  • personai, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam, izmaksā mēnesī 171 eiro;
  • personai, kura kopj bērnu vecumā no pusotra gada līdz 2 gadiem, izmaksā mēnesī 42,69 eiro.

Vecāku pabalstu, ja pabalsta saņēmējs vecāks atrodas BKA un ir izvēlējies pabalsta saņemšanas periodu līdz bērna pusotra gada vecumam, izmaksā 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Ņemot vērā iepriekšminēto, brīdī, kad bērns sasniegs pusotra gada vecumu, no valsts līdz bērna divu gadu vecumam tiks izmaksāts bērna kopšanas pabalsts 42,69 eiro apmērā, kā arī ikmēneša ģimenes valsts pabalsts, kura apmērs tiek noteikts atkarībā no bērnu skaita ģimenē:

  • par pirmo bērnu ģimenē 11,38 eiro;
  • par otro bērnu 22,76 eirodivas reizes lielāks nekā par pirmo bērnu (11,38 eiro x 2);
  • par trešo bērnu 34,14 eiro – trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu (11,38 eiro x 3);
  • par ceturto un nākamajiem bērniem 50,07 eiro – 4,4 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu (11,38 eiro x 4,4).

Jums var ieteikt klātienē ar darba devēju izrunāt neskaidros jautājumus par datumu, kad jāatgriežas darbā, un jau laikus iesniegt iesniegumu, ka vēlaties darbā atgriezties ar konkrētu datumu. Jo saskaņā ar Darba likumu “darbiniekam ir tiesības atgriezties darbā, paziņojot par to darba devējam ne mazāk kā divas nedēļas iepriekš, ja objektīvu apstākļu dēļ zudis pamats turpmākai bērna kopšanai”.

Tāpat nav iespējams komentēt ikgadējā atvaļinājuma izmantošanas faktu, jo šī informācija ir pieejama tikai darba devējam.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas