E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18554
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Latvijā var vadīt ārvalstī reģistrētu transportlīdzekli, ja ir samaksāts nodoklis

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2019
vito

Vai Latvijas pilsonis var izmantot automašīnu ar ārvalsts (Vācijas) numuru?

A
atbild:
28. novembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Nosacījumus, ar kādiem ārvalstī reģistrētus transportlīdzekļus var izmantot Latvijā, nosaka Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 9.pants.

Arī saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā sniegto informāciju, sākot ar 2017. gada 1. janvāri, persona, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā, Latvijas teritorijā vadīt ārvalstī reģistrētu M1 vai N1 kategorijas transportlīdzekli var, ja ir samaksāts transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis.

M1 kategorija ir mehāniskie transportlīdzekļi, kuri projektēti un būvēti galvenokārt cilvēku un viņu bagāžas pārvadāšanai un kuros papildus transportlīdzekļa vadītāja sēdvietai ir ne vairāk kā astoņas sēdvietas. N1 kategorija ir mehāniskie transportlīdzekļi, kuri projektēti un būvēti galvenokārt kravu pārvadāšanai un kuru maksimālā masa nepārsniedz 3,5 tonnas.

Iepriekš minētā kārtība tiek attiecināta arī uz ārvalstī reģistrētiem nomā ņemtiem transportlīdzekļiem, kā arī transportlīdzekļiem, kuri piedalās ceļu satiksmē, līdz to reģistrācijai Latvijā, ja tos vada persona, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli maksā atbilstoši automobiļa izmantošanas laikposmam:

  • par dienu (līdz dienas beigām) – 10 eiro;
  • par mēnesi (30 dienas) – 250 eiro;
  • par sešiem mēnešiem (185 dienas) – 600 eiro;
  • par gadu (365 dienas) – 1000 eiro.

Nodokļa samaksu var veikt:

Kā norāda CSDD, maksājumā ir jānorāda transportlīdzekļa vadītājs, kas vadīs transportlīdzekli. Ja nodoklis ir samaksāts, transportlīdzekli drīkst vadīt arī cits vadītājs. Taču šādā gadījumā jārēķinās, ka atbildība par transportlīdzekļa izmantošanu Latvijā, piemēram, sods par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu, vadītājam klāt neesot u. tml., tiks piemērota maksājumā norādītajam vadītājam.

CSDD nodrošina tikai nodokļa iekasēšanu, bet neveic tā samaksas kontroli un atmaksāšanu. Lēmumu par nodokļa vai tā daļas atmaksāšanu pieņem Valsts ieņēmumu dienests.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.25 panta desmito daļu par M1 un N1 kategorijas automobiļa, kas reģistrēts ārvalstī, izmantošanu ceļu satiksmē Latvijā, ja tā vadītājs – persona, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā, – nav samaksājis noteiktajā kārtībā un apjomā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli, paredzēts naudas sods transportlīdzekļa vadītājam no 150 līdz 400 eiro.

Savukārt, ja Jūsu deklarētā dzīvesvieta nav Latvijā, bet ārvalstīs, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksājums nav jāveic.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas