E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18274
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Komandējuma laika uzskaite un apmaksa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2019
Mārtiņš

Uzņēmums nodarbina šoferus, tiem ir noteikta mēnešalga (nevis stundas likme), summētā darba laika uzskaite un 3 mēnešus garš virsstundu uzskaites periods. Trīs šoferus norīko nepārtrauktā režīmā pārdzīt vienu kravas automašīnu no Spānijas uz Latviju, ko viņi  izdara 3 dienu laikā. Katram tiek samaksāta komandējuma dienas nauda par 3 dienām. Kā uzskaitīt šo šoferu darba laiku? Vienkāršības labad pieņemsim, ka vienlaikus viens no viņiem vada automašīnu, bet pārējie divi turpat kabīnē guļ. Vai katram jāuzskaita 24 darba stundas dienā vai tomēr 8 stundas dienā: reālo laiku, ko katrs pavada pie stūres?

A
atbild:
22. oktobrī, 2019
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Arī komandējuma laikā saskaņā ar Darba likuma 137. panta pirmo daļu darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka faktiski nostrādāto darba laiku, kurā darbinieks faktiski veicis darba pienākumus (tas var atšķirties no darba līgumnā nolīgtā darba laika – 8 stundas).

Ja darbinieks brauca nakts laikā (no plkst. 22.00 līdz 6.00), šis laiks atsevišķi jāuzskaita un darbiniekam ir tiesības saņemt piemaksu par nakts darbu ne mazāk kā 50% apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes. Ja darbinieks komandējuma laikā brauca pie stūres vairāk nekā 8 stundas, tās ir virsstundas un darbiniekam saskaņā ar Darba likuma 68. pantu ir tiesības saņemt piemaksu par virsstundu darbu ne mazāk kā 100% apmērā no stundas vai dienas algas likmes.

Ja darbinieks atrodas automašīnas kabīnē kā pasažieris, par šo laiku darbiniekam tiek maksāta komandējuma dienas nauda.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas