E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18125
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Darba strīdi vispirms jārisina uzņēmumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2019
Jekaterina

Labdien! Kā rīkoties man esmu darba aizsardzības speciāliste un darbiniece –, kā arī citiem darbiniekiem, ja no darba devēja puses ir negatīva attieksme? Arodbiedrība nepalīdz atrisināt šo situāciju, un darba devējam ir tikai viena pozīcija: ja nepatīk, rakstiet atlūgumu, uz jūsu vietu ir rinda!

A
atbild:
07. oktobrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ir svarīgi saprast, kāds ir strīda iemesls un par ko ir strīds. Sniegtais apraksts ir pārāk vispārīgs, lai atbildētu konkrēti.

Ja ir izveidojies strīds starp darba devēju un darbinieku, tad saskaņā ar Darba likuma 30. pantu individuāli tiesību strīdi starp darbinieku un darba devēju, ja tie nav izšķirti uzņēmumā, izšķirami tiesā.

Ja situācija nav atrisināma savstarpējās sarunās un skar ne tikai konkrēto darbinieku, var vērsties Valsts darba inspekcijā. Lai apsvērtu iespējas vērsties tiesā, ir jābūt konkrētiem apliecinājumiem, kas apstiprina prasību.

Darba devējs nav tiesīgs darbiniekiem pret paša gribu likt rakstīt uzteikumu. Saskaņā ar Civillikuma 1440. pantu darbinieka gribas izpausmei jābūt izteiktai brīvi – bez maldības, viltus un spaidiem. Dokumenti, kuru saturs neatbilst darbinieka gribai, darbiniekam nav ne jāraksta, ne jāparaksta. Ja darbinieka griba pārtraukt darba tiesiskās attiecības ir prettiesiski ietekmēta, darbinieks to var apstrīdēt tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas