E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18069
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Tiesības iemitināt pašvaldības dzīvoklī ģimenes locekļus un citas personas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2019
Teivāne

Esmu deklarēts dzīvoklī (dzīvoklis pieder pašvaldībai) kā ģimenes loceklis. Īrniece ir mana māte. Ar bāriņtiesas lēmumu esmu iecelts par aizbildni savai mazmeitai. Mazmeita dzīvoklī tiks deklarēta, ņemot vērā apakšīres līgumu. Es kā aizbildnis, ievērojot likumā “Par dzīvojamo telpu īri” noteikto (9. pants: “īrnieka ģimenes locekļu aizbildņu vai aizgādņu iemitināšanai īrnieka īrētajā dzīvojamā telpā pārējo tajā dzīvojošo īrnieka pilngadīgo ģimenes locekļu piekrišana nav nepieciešama, bet par to rakstveidā informējams izīrētājs”), vērsīšos pašvaldībā, lai saņemtu atļauju par apakšīres līguma noslēgšanu. Vai manai mātei kā dzīvokļa īrniecei arī jāierodas pašvaldībā?

A
atbild:
27. septembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Aizbildnis ir persona, kas iecelta vai apstiprināta Civillikumā noteiktajā kārtībā, lai nodrošinātu bērna tiesību un interešu aizsardzību. Aizbildnis aizvieto saviem aizbilstamajiem vecākus, kā arī pārstāv bērnu personiskajās un mantiskajās attiecībās. Bērns ir aizbildnībā esoša persona.

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 9. pantā (“Īrnieka tiesības iemitināt dzīvojamā telpā ģimenes locekļus un citas personas”) Jūsu minētā daļa attiecas uz aizbildni, nevis uz aizbildnībā esošu personu.

Likuma 9. pants:

“Īrniekam ir tiesības iemitināt viņa īrētajā dzīvojamā telpā savu laulāto, vecākus (adoptētājus), darbnespējīgos brāļus un māsas un pilngadīgos bērnus, kuriem nav savas ģimenes, ja tam piekrituši visi attiecīgajā dzīvojamā telpā dzīvojošie īrnieka pilngadīgie ģimenes locekļi un ja iepriekš par to rakstveidā informēts izīrētājs.

Nepilngadīga bērna (arī adoptēta) iemitināšanai viņa vecāku īrētajā dzīvojamā telpā pārējo tajā dzīvojošo pilngadīgo ģimenes locekļu piekrišana nav nepieciešama, bet par to rakstveidā informējams izīrētājs.

Persona, kura saskaņā ar šā panta pirmo vai otro daļu iemitināta īrnieka īrētajā dzīvojamā telpā, atzīstama par īrnieka ģimenes locekli.

Īrnieka ģimenes locekļu aizbildņu vai aizgādņu iemitināšanai īrnieka īrētajā dzīvojamā telpā pārējo tajā dzīvojošo īrnieka pilngadīgo ģimenes locekļu piekrišana nav nepieciešama, bet par to rakstveidā informējams izīrētājs.

Šā panta pirmajā vai otrajā daļā neminētās personas (cita persona) iemitināšanai īrnieka īrētajā dzīvojamā telpā nepieciešama izīrētāja, īrnieka un visu tajā dzīvojošo īrnieka pilngadīgo ģimenes locekļu piekrišana.

Šajā pantā minētās personas dzīvojamā telpā var iemitināt, ja tās atbilst šā likuma 4. panta otrās daļas noteikumiem.

Ne vēlāk kā triju dienu laikā pēc tam, kad īrnieka ģimenes loceklis vai cita persona iemitināta šajā pantā noteiktajā kārtībā īrnieka īrētajā dzīvojamā telpā, attiecīgās personas vārds, uzvārds un personas kods ierakstāms dzīvojamās telpas īres līgumā.”

Dzīvokļa īpašnieks ir pašvaldība (izīrētājs). Līdz ar to pašvaldībā, kārtojot formalitātes, jānoskaidro, kādā veidā ir apliecināma visu pušu piekrišana Jūsu aizbilnībā esošā mazbērna iemitināšanai mātes īrētajā dzīvoklī, lai tas notiktu likumīgi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas