E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17988
Lasīšanai: 4 minūtes

Kad var izmantot papildatvaļinājumu par bērnu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2019
Daiga

Labdien! Vai papildatvaļinājuma diena par bērnu var tikt pārcelta uz nākamo gadu, ja tā nav tikusi izmantota kārtējā gadā? Vai papildatvaļinājuma diena pienāksies, ja ir nostrādāti tikai 5 mēneši? Cik papildatvaļinājuma dienu pienāktos, ja darba attiecības uzsāktas 15.07.2019. un kārtējo atvaļinājumu darbinieks ir ieplānojis 2020. gada augustā? Un uz ko (saistībā ar atvaļinājumiem) attiecas DL 31. pants par noilguma termiņu?

A
atbild:
12. septembrī, 2019
Valsts darba inspekcija
Mārīte Noriņa, Darba tiesību nodaļas vadītāja

2015. gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Darba likumā, saskaņā ar kuriem tika papildināta Darba likuma 151. panta 1. daļa ar trešo punktu, proti, ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu piešķir darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, – ne mazāk par vienu darba dienu.

Darba likuma 151. panta ceturtā daļa nosaka: ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par kārtējo gadu piešķir un izmanto līdz nākamā gada ikgadējam atvaļinājumam. Šis noteikums tiek piemērots ikgadējiem apmaksātajiem papildatvaļinājumiem, kas piešķirti pēc likuma grozījumu spēkā stāšanās (no 16.08.2017.).

Piemēram, ja darbiniekam objektīvu iemeslu dēļ nav bijis iespējams izmantot ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par iepriekšējo darba gadu, tad darbinieks arī pēc 2017. gada 16. augusta, kad stājās spēkā Darba likuma grozījumi, bija tiesīgs prasīt papildatvaļinājumu par iepriekšējiem diviem individuālajiem atvaļinājuma periodiem darba tiesisko attiecību pastāvēšanas laikā.

Minētais izriet no Darba likuma 31. panta pirmajā daļā noteiktā noilguma termiņa, proti, visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, ja likumā nav noteikts īsāks termiņš. Piemērojot šo normu, būtu jāņem vērā Civillikuma noteikumi, kas regulē noilguma pārtraukumu.

Savukārt tie papildatvaļinājumi, uz kuriem tiesības radušās pēc 2017. gada 16. augusta Darba likuma grozījumiem, neuzkrājas. Piemēram, ja darbinieks nebija izmantojis savas tiesības uz papildatvaļinājumu 2017. un 2018. gadā, 2019. gadā darbinieks, kurš jau būs izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu par individuālo darba gadu, nevarēs izmantot papildatvaļinājumu par iepriekšējiem individuālajiem darba gadiem. Noilgums uz tiem vairs nav piemērojams.

Termiņš papildatvaļinājuma izmantošanai nav saistīts ar kalendāra gadu vai dienu, kad darbinieks darba devējam lūdza piešķirt papildatvaļinājumu. Tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu, kā arī papildatvaļinājumu rodas darbinieka individuālā darba gada sākumā, proti, tā gada, par kuru atvaļinājums piešķirams.

Darbiniekam, ar iesniegumu lūdzot piešķirt papildatvaļinājumu par bērnu un uzrādot attiecīgu dokumentu – bērna dzimšanas apliecību –, ir tiesības prasīt papildatvaļinājumu viņam izdevīgā laikā. Līdz ar to darba devējs darbinieka papildatvaļinājumus nav tiesīgs iepriekš plānot. Pēc vispārīgā principa darbiniekam ikgadējais papildatvaļinājums būtu jāpieprasa, tomēr, ņemot vērā  Civillikumā noteikto principu, ka tiesības ir izmantojamas labā ticībā, arī darba devējam būtu jāatgādina darbiniekam par viņam paredzētajām tiesībām saņemt papildatvaļinājumu.

Lai nodrošinātu darbiniekam iespēju saņemt normatīvajos aktos paredzētās garantijas, darba devējam ir iespēja darba kārtības noteikumos ietvert gan ikgadējā atvaļinājuma, gan papildatvaļinājuma izmantošanas nosacījumus, tādējādi darot zināmas darbiniekam viņa tiesības. Ja darba devējs nav informēts, ka ir radušies apstākļi, kas dod darbiniekam tiesības prasīt ikgadējo papildatvaļinājumu, piemēram, piedzimis bērns vai bērns ir ieguvis invaliditāti, iniciatīvai būtu jānāk no darbinieka, paziņojot par bērnu skaitu vai vecumu, vai invaliditāti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas