E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17790
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Atvaļinājums pēc sešiem darba mēnešiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2019
Kristīne

Labdien! Cik atvaļinājuma dienu pienākas, ja ir 0,3 likme un dienā strādā 3 h un 5 dienas nedēļā; 0,7 likme un dienā strādā 5 h un 5 dienas nedēļā? Darbinieks ir nodarbināts pusgadu.

A
atbild:
16. augustā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums nosaka: ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadēju darba devēja apmaksātu atvaļinājumu četru kalendāra nedēļu apmērā. Atvaļinājumu pilnā apmērā darbinieks var prasīt, kad pie darba devēja ir nostrādāti pilni seši mēneši (DL 149. un 150. pants).

Tātad neatkarīgi no nolīgtā darba laika (pilns, nepilns) ikvienam piešķirams četru kalendāra nedēļu atvaļinājums. Ja darbiniekam nolīgts nepilns darba laiks kā Jūsu minētajos gadījumos, tad tas ietekmēs aprēķināto atvaļinājuma naudas apmēru, nevis atvaļinājuma ilgumu. Darbinieks var prasīt arī atvaļinājuma izmantošanu pa daļām (piemēram, 2 nedēļas + 1 nedēļa + 1 nedēļa vai 2 nedēļas + 2 nedēļas).

Ja jautājums tika uzdots, lai aprēķinātu neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju, darba attiecības izbeidzot, tad to aprēķina, pieņemot, ka viens darba attiecību mēnesis dod tiesības uz 1,67 atvaļinājuma dienām. Seši mēneši – 10,02 dienām. Atvaļinājuma kompensācijas aprēķinam izmanto vidējo izpeļņu (atbilstoši DL 75. pantam).

Vairāk par atvaļinājuma tēmu lasiet skaidrojumā “Tavas tiesības uz atvaļinājumu. Zini, kā tās izmantot”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas