E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30011
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Līgumu var noslēgt arī mutvārdos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūlijā, 2023
Ildze

Labdien! Vēlējos lūgt konsultāciju par savām tiesībām šajā situācijā. Privāts pasūtītājs vēlējās, lai līdz konkrētam termiņam paveicu noteiktus darbus par summu A. Dažādu iemeslu dēļ es šos darbus pabeidzu, bet tikai daļēji un nokavējot termiņu, tomēr beigās nodevu šim cilvēkam. Mūsu starpā nav līguma, bet ir mutiska vienošanās un Whatsapp, kā arī e-pasta sarakstes. Cilvēkam pašam ir uzņēmuma līgums ar SIA par plašāku darbu veikšanu par summu B, kur tiek iekļauti arī mani pakalpojumi, – viņš tos nodod tālāk uzņēmumam, mani pieaicinot no malas. Tagad cilvēks atsakās man izmaksāt summu, par kuru mutiski vienojāmies. Piedāvā krietni mazāk, jo termiņa nokavēšana esot sagādājusi problēmas un nepaveiktie darbi beigās bija jādara pašam. Saka, lai pieņemu mazāku summu vai nemaksāšot vispār neko, jo mūsu starpā neesot oficiāla līguma. Vai man ir iespējas kaut kur vērsties, lai pieprasītu no viņa samaksu? Kādas ir manas tiesības šajā situācijā? Man šķita, ka arī mutiska/rakstiska vienošanās ir ar juridisku spēku. Ko es varu darīt, lai saņemtu samaksu vai vērstos pret šo cilvēku?

A
atbild:
14. septembrī, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 1511. pantu līgums plašākā nozīmē ir ikkatra vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. Līgums šaurākā, šeit pieņemtā nozīmē ir vairāku personu savstarpējs ar vienošanos pamatots gribas izteikums, kura mērķis ir nodibināt saistību tiesību (1401. pants).

Atbilstoši Civillikuma 1533. pantam līgums uzskatāms par galīgi noslēgtu tikai tad, kad starp līdzējiem notikusi pilnīga vienošanās par darījuma būtiskajām sastāvdaļām (1470. pants), ar nolūku savstarpēji saistīties.

Ja pēc likuma vai līdzēju vienošanās līgums jāizteic zināmā formā, tad tam piemērojams 1475., 1482. un turpmākie panti.

Ņemot vērā iepriekš minēto, līgums var būt noslēgts arī mutvārdos, taču to būs sarežģītāk pierādīt tiesā. Tā kā jautājumā esat aprakstījis, ka izmantojāt saraksti un, iespējams, ir liecinieki, kuri var liecināt par šādiem faktiem, ir iespējams pierādīt līguma pastāvēšanas faktu un no tā izrietošās saistības.

Protams, gadījumā, ja saistībās ir nokavēts termiņš un ja darbs nav izdarīts līdz galam, tas var kalpot par apstākli, ka norunātā līguma summa jums netiek samaksāta pilnā apmērā.

Aicinātu pie otras puses vērsties ar rakstisku pretenziju. Tālāk jums ir tiesības vērsties tiesā, pieaicinot lieciniekus, pievienojot saraksti, kas varētu apliecināt jūsu izteikto apgalvojumu par noslēgto līgumu pamatotību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 85 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas