E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17781
Lasīšanai: 2 minūtes

Tuva ģimenes locekļa nāve darbinieka atvaļinājuma laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2019
Zaiga

Mans vectēvs nomira laikā, kad atrados ikgadējā atvaļinājumā. Personāldaļa apgalvo, ka man nepienākas 3 apmaksātas brīvdienas tuvinieka nāves gadījumā, jo man jau esot brīvdienas. Vai tiešām tā ir?

A
atbild:
16. augustā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 74. pantā darba devējam ir noteiktas tiesības uz darbinieka iesnieguma pamata piešķirt divas brīvas dienas sakarā ar tuva ģimenes locekļa nāvi. Likumā gan nav konkretizēts, kādi tuvinieki ir uzskatāmi par tuviem ģimenes locekļiem. Tāpēc šādus gadījumus mēdz definēt uzņēmuma iekšējos normatīvajos aktos.

Darba tiesību juristi skaidro, ka atvaļinājums ir no darba brīvas dienas, ko persona ir tiesīga izmantot pēc saviem ieskatiem – doties ceļojumā, strādāt dārzā, nedarīt neko vai izmantot šo laiku tā, lai pēc atpūtas ar jauniem spēkiem varētu atgriezties darbā.

Ja tuvs ģimenes loceklis ir miris Jūsu atvaļinājuma laikā, ir pamats uzskatīt, ka bēru sarīkošana nav uzskatāma par atpūtu. Tādēļ Jums var ieteikt ar iesniegumu vērsties pie darba devēja, lūdzot pagarināt atvaļinājumu par divām dienām, pamatojoties uz DL 74. panta pirmās daļas 4. punktu. Iesniegumam klāt pievienojama ir tuvinieka miršanas apliecības kopija un uzrādāms dokuments (dokumenti), kas apliecina radniecību ar Jums. Darba devējam būs tiesības izlemt, kā šādā situācijā rīkoties.

Ja strādājat valsts pārvaldē, atbilstoši Atlīdzības likuma 20. pantam amatpersonai (darbiniekam) pienākas pabalsts sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi. Pabalstu izmaksā sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā, bērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa vai māsas) vai apgādājamā nāvi ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā. Šā pabalsta piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabinets.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas