E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17331
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
5
1
5

Par apsaimniekošanas līgumā paredzētajiem sodiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2019
Kristīna

Labdien! Mūsu mājas jaunais apsaimniekotājs piedāvā noslēgt jaunu apsaimniekošanas līgumu, kurā ietilpst arī koplietošanas telpu izmantošanas noteikumi. Šajos noteikumos tiek detalizēti aprakstītas apsaimniekotāja tiesības sodīt dzīvokļu īpašniekus (50–100 EUR apmērā) un trešās personas par dažāda veida pārkāpumiem (piemēram, smēķēšanu uz balkona, auto novietošanu tam neparedzētā vietā (mājas teritorijā), logu tonēšanu utt.). Vai apsaimniekotājam ir šādas pilnvaras?

A
atbild:
28. jūnijā, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

“Ja jaunais apsaimniekotājs piedāvā noslēgt jaunu apsaimniekošanas līgumu, dzīvokļa īpašniekam tas vērīgi jāizlasa, un, ja dokumentā ir iekļauti kādi viņam nepieņemami nosacījumi, tad tiem var nepiekrist un līgumu neparakstīt,” komentē Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš.

Dzīvojamās mājas apsaimniekotājs līgumā nedrīkst iekļaut tādus soda mērus, kas nav noteikti Latvijas Republikas normatīvajos aktos vai ir pretrunā ar tiem. Piemēram, Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 10. panta otrajā daļā ir noteikts, ka aizliegts smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās, bet uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām – ja kāds no mājas iedzīvotājiem pret to pamatoti iebilst. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 42.1. pantā noteikts, kāds sods piemērojams par smēķēšanu neatļautās vietās. Tāpat ar citiem apsaimniekotāja paredzētajiem sodiem – piemēram, par automašīnas novietošanu neatļautā vietā, – tiem jābūt saskaņotiem ar valstī pieņemtajām tiesiskajām normām.

Tā kā Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums paredz tikai koplīgumus, nevis atsevišķus līgumus ar dzīvokļu īpašniekiem, viņi kopsapulcē vai arī aptaujas veidā var izteikt savus priekšlikumus mājas pārvaldīšanas līguma nosacījumiem. Ja pārvaldnieks piekrīt grozījumiem, dzīvokļu īpašnieki ar savu balsojumu apstiprina dokumenta tekstu, kas kļūst par obligātu protokola sastāvdaļu. 

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas