E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17141
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darbinieka uzteikuma termiņš

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2019
Lana

Labvakar! Darbinieks strādā uzņēmumā 10 mēnešus, par darbinieku ir iesniegtas ziņas EDS, alga tiek ieskaitīta kontā, bet nav parakstīts darba līgums, un darba devējs meklē atrunas, lai līgumu nerādītu darbiniekam. Vai darbiniekam, uzsakot darba līgumu, šādā situācijā ir jāstrādā mēnesis pēc uzteikuma, vai var iet projām no darba nākamajā dienā pēc uzteikuma uzrakstīšanas, par iemeslu minot to, ka darba devējs nedod darba līgumu?

A
atbild:
13. jūnijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jebkuras darba attiecības ir nodibinātas un tiesiskas, ja ir noslēgts un abpusēji parakstīts darba līgums divos eksemplāros. Viens līguma eksemplārs glabājas pie darba devēja, otrs pie darbinieka. To nosaka Darba likuma 28. panta pirmā daļa.

Darba līgumā ir noteiktas pušu tiesības, pienākumi un saistības. Ja darbinieka rīcībā nav darba līguma, nav saprotams, kā iespējams veikt savus nolīgtos darba pienākumus.

Jums var ieteikt informēt darba devēju, ka darba līguma izsniegšanu nosaka likums un neizsniegšanas gadījumā Jūs vērsīsieties Valsts darba inspekcijā.

Darbinieka uzteikuma gadījumā Darba likums nosaka maksimālo termiņu, cik ilgi jāstrādā pēc uzteikuma iesniegšanas. Tas ir viens mēnesis. Tomēr praksē pastāv iespējas pusēm vienoties arī par citu ( īsāku) laiku.

Pārtraukt darba attiecības uzreiz ir iespējams, ja tam ir svarīgs iemesls ( Darba likuma 100. panta piektā daļa). Par svarīgu iemeslu likuma ieskatā uzskatāmi tikumības un taisnprātības apsvērumi, kas neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības. Vairāk par darbinieka uzteikumu lasiet skaidrojumā Darba attiecību izbeigšana. Darbinieka uzteikums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas