E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33775
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1
1
1

Ja pensija nav saņemta izmaksas datumā, tad jāvēršas VSAA

J
jautā:
03. septembrī, 2024
Baiba

Pensijas nauda tiek ieskaitīta bankā, kas pēcāk nosūta to uz kontu. Vai bankā paliek peļņa par šo darbību? Vai šī nauda tiek apgrozīta bankā peļņas nolūkā? Banka ne vienmēr laikus pārskaita pensiju uz kontu. 

A
atbild:
13. septembrī, 2024

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) maksājumus ieskaita personas kredītiestādes kontā līdz izmaksas datumam, kas norādīts VSAA lēmumā par pensijas, pabalsta vai atlīdzības piešķiršanu. Maksājumus VSAA pārskaita uz Valsts kasi, kas tos diennakts laikā novirza uz saņēmēju kontiem kredītiestādēs.  Maksājumi no Valsts kases tiek veikti klientu kontos, nevis kādā kopējā bankas kontā, skaidro VSAA preses sekretāre Iveta Daine. 

VSAA nekad nav kavējusi izmaksas. Reizēm VSAA maksājumu saņēmējiem rodas maldinošs priekšstats, ka, piemēram, lēmumā noteiktā 12. izmaksas datuma pensija kavējas, jo biežāk cilvēks to saņēmis, piemēram, 10. datumā, bet citreiz pensija ienāk kontā tikai 11. datumā. Bieži izmaksas datums iekrīt sestdienā, svētdienā, pirmdienā vai svētku dienās. Tad VSAA ieskaita pensiju iepriekšējā ceturtdienā vai piektdienā, lai nodrošinātu izmaksu līdz lēmumā noteiktajam datumam. 

Ja ir bijis gadījums, kad persona nav saņēmusi pensiju lēmumā norādītajā izmaksas datumā, tad lūdzam vērsties VSAA, lai noskaidrotu savu situāciju. Konsultēties aicinām pa tālruni 64507020 vai rakstot e-pastu uz  konsultacijas@vsaa.gov.lv, norāda VSAA pārstāve. 

Banku darbību regulē daudzi normatīvie akti, tostarp arī atbilstoši to prasībām sagatavotie un publiski pieejamie kredītiestāžu finanšu dokumenti. Kredītiestāžu darbību regulē likumi, Ministru kabineta noteikumi, Latvijas Bankas normatīvie akti, kā arī ieteikumi un pamatnostādnes. Viss tiesību aktu kopums ir pieejams Latvijas bankas tīmekļvietnē šeit. 

Kredītiestāžu likums nosaka bankai pienākumu gatavot publiskos pārskatus, lai informētu sabiedrību par kredītiestādes darbību un finanšu rādītājiem. Publiskajos pārskatos iekļaujamās minimālās informācijas apjomu un publicēšanas kārtību nosaka Latvijas Banka. 

Latvijas Bankas 2024. gada 25. marta noteikumi Nr. 282 Uzraudzības pārskatu sagatavošanas un iesniegšanas noteikumi” nosaka ikdienas noguldījumu pārskata sagatavošanas un iesniegšanas prasības. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 101 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas