E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26289
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par pārkāpumiem personu apliecinošu dokumentu jomā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2022
Sanda

Labdien! Man pēc šķiršanās tika nomainīts uzvārds, bet šķiršanās notika platformā “Zoom”. Šobrīd nevaru pagūt nomainīt pasi, jo vēstniecībā ir garas rindas. Kāds sods būs, ielidojot Latvijā, un vai mani izlaidīs muita?

A
atbild:
15. jūnijā, 2022

Personu apliecinošu dokumentu likuma 17. pants nosaka sodu par administratīviem pārkāpumiem personu apliecinošu dokumentu jomā:

  1. par dzīvošanu bez derīga personu apliecinoša dokumenta piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 35 eiro;
  2. par personu apliecinoša dokumenta bojāšanu vai tiesību aktos neparedzētu atzīmju vai sākotnējā satura izmaiņu izdarīšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 35 eiro;
  3. par lietošanai nederīga personu apliecinoša dokumenta nenodošanu, saņemot jaunu personu apliecinošu dokumentu, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 35 eiro;
  4. par personu apliecinoša dokumenta pazaudēšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 70 eiro;
  5. par lietošanai nederīga personu apliecinoša dokumenta nenodošanu pēc tiesiskā statusa maiņas, pēc iekšlietu ministra pieņemtā lēmuma par aizliegumu personu apliecinoša dokumenta turētājam izceļot no Latvijas Republikas vai par 14 gadiem jaunākas personas personu apliecinoša dokumenta nenodošanu pēc likumiskā pārstāvja statusa zaudēšanas piemēro naudas sodu no 15 līdz 150 eiro;
  6. par personu apliecinoša dokumenta atņemšanu, nodošanu vai pieņemšanu ķīlā piemēro naudas sodu fiziskajai personai no 15 līdz 150 eiro, bet juridiskajai personai — no 15 līdz 500 eiro.

Pēc vārda vai uzvārda maiņas personu apliecinošs dokuments jānomaina 30 darba dienu laikā, lai netiktu piemērots administratīvais sods.

Ja mainīts uzvārds, tad personu apliecinošie dokumenti vairs nav derīgi un tos nedrīkst izmantot arī ceļošanai.

Tomēr, ja mēģināsiet ierasties Latvijā ar nederīgu ceļošanas dokumentu, tad ieceļošana Latvijas tiks atļauta, bet  administratīvā lietvedība par soda piemērošanu tiks uzsākta, ja būs pagājis iepriekš minētais termiņš, kurā ir pienākums veikt dokumentu maiņu.

Ja rodas jautājumi par robežšķērsošanas kārtību, lūdzam zvanīt uz Valsts robežsardzes Galveno pārvaldi (67075616) vai rakstīt uz e-pastu: robezsardze@rs.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas