E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17090
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kopsapulcē lēmumu patiešām nav iespējams pieņemt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. maijā, 2019
Jūlija

Labdien! Daudzdzīvokļu mājā ir 6 dzīvokļi, no kuriem 3 dzīvokļi pieder vienam īpašniekam (pašvaldībai), bet pārējiem 3 dzīvokļiem katram ir savs īpašnieks. Ja tiek rīkota dzīvokļu īpašnieku kopības kopsapulce, tad vienmēr balsis dalās: pašvaldība balso "pret" lēmuma pieņemšanu, bet citi īpašnieki "par" lēmuma pieņemšanu. Sanāk 50/50, un ne par vienu jautājumu nenobalso vairāk par pusi dzīvokļu īpašnieku. Kā rīkoties šādā gadījumā? Vai ir kāds noteikums par vienādu balsu skaitu – vai varbūt pašvaldībai šādos gadījumos būs tikai viena balss?

A
atbild:
19. jūnijā, 2019

Dzīvokļa īpašuma likuma 17. pantā cita starpā ir noteikts:

“(1) Pieņemot dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, katram dzīvokļa īpašniekam ir tik balsu, cik dzīvokļu īpašumu viņam pieder.

(2) Ja vienam dzīvokļu īpašniekam pieder vairāk nekā puse no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļiem, balsojot viņam ir 50 procenti balsu no visām dzīvokļu īpašnieku balsīm.”

Tādējādi no likuma normām izriet: ja pašvaldībai piederētu vairāk par pusi dzīvokļu, tad dzīvokļu īpašnieku sapulce varētu pieņemt  lēmumus, bet esošajā situācijā patiešām nav iespējams pieņemt kādu lēmumu ar balsu vairākumu. Ja, piemēram, 50% dzīvokļu īpašniece pašvaldība vēlētos sapulcē iegūt savām iecerēm labvēlīgu lēmumu, tā varētu mēģināt pierunāt savu viedokli atbalstīt kādu no pārējiem dzīvokļu īpašniekiem, taču pretējs variants nav iespējams, un ar to atliek vienīgi samierināties.

Tomēr arvien paliek iespēja meklēt abām pusēm pieņemamu risinājumu pārrunu ceļā, lai panāktu kompromisa balsojumu ar balsu vairākumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas