E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16579
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Cik stundu atpūtas diena jāapmaksā pēc asins nodošanas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2019
Edgars

Es biju ziedojis asinis 2 reizes un pēc darba likumu 74. panta no darba devēja pieprasīju divas apmaksātas darba dienas, kuras man piešķīra. Es strādāju maiņu grafiku – dienas maiņa no plkst. 8.00 līdz 20.00, nakts maiņa no 20.00 līdz 8.00 un divas dienas brīvas. Vienas maiņas apmaksātās stundas ir 11. Paņemot brīvas divas maiņas, sanāk 22 stundas, bet darbadevējs man apmaksāja tikai 12 stundas. Vai tas ir pareizi? Vai darba devējs ir ievērojis likumu?

A
atbild:
08. aprīlī, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 74. panta sesto daļu darbiniekam pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē ir tiesības uz atpūtas dienu. Darba devējam ir pienākums apmaksāt piešķirto atpūtas dienu Darba likuma 74. panta trešajā daļā noteiktajā kārtībā, proti: “Ja darbiniekam ir noteikta laika alga, šā panta pirmajā un otrajā daļā minētajos gadījumos viņam izmaksā noteikto darba samaksu. Ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, šā panta pirmajā un otrajā daļā minētajos gadījumos viņam izmaksā vidējo izpeļņu.”

Ja darbinieks strādā saskaņā ar maiņu grafiku, viņa darba dienas ilgums ir noteikts grafikā.

Piešķirot darbiniekam atpūtas dienu saskaņā ar Darba likuma 74. panta sesto daļu, darba devējam jāapmaksā viss darba laiks, kad darbinieks neveica darbu, konkrētajā gadījumā 22 stundas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas