E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16490
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa atbrīvojums, pārdodot vienīgo īpašumu un vietā pērkot fukcionāli līdzīgu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2019
Haralds

Esmu mantojis māju un zemes gabalu pie tā. Īpašums man pieder vienu gadu, un esmu tur deklarējies šo gadu. Abiem īpašumiem ir atsevišķa zemesgrāmata un atsevišķa kadastrālā vērtība. Mājai kadastrālā vērtība ir 50 000 eiro, bet zemei 20 000 eiro. Tagad vēlos pārdot abus īpašumus par 90 000 eiro un nopirkt vietā dzīvokli par 80 000 eiro divu mēnešu laikā. Vai man ir jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis? Ja jāmaksā, tad cik liels?

A
atbild:
01. aprīlī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot nekustamo īpašumu, ja gūtajam ienākumam nav kāda no likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzētajiem atbrīvojumiem, jāmaksā 20% nodoklis.

Likuma 9. pantā (Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi) noteikts, ka nodoklis nav jāmaksā, ja:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese) (9. panta pirmās daļas 33. punkts)
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums (9. panta pirmās daļas 33.1 punkts);
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas (9. panta pirmās daļas 34.2 punkts).

Likums arī nosaka: ja no jauna iegulda mazāku summu nekā gūtais ienākums, starpība, kas veidojas, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot tā iegādes vērtību un veiktā ieguldījuma summu, ir apliekama ar nodokli kā ienākums no kapitāla pieauguma.

Ja nekustamais īpašums, kuru atsavina, ir mantots līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskata, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

No jautājumā izklāstītās situācijas nav noteikti saprotams, vai abu objektu (zeme un māja) kopums veido vienu nekustamo īpašumu, vai arī zeme ir bijusi atdalīta, līdz ar to izveidojot divus īpašumus.

Nodoklis vai atbrīvojums no tā tiek piemērots, pamatojoties uz konkrētiem datiem. Lai noskaidrotu, kā piemērojams nodoklis individuālā situācijā, jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā. Informācija saziņai VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas